"Pokrivalica za Sporazum o energetici": Kako sagovornici Danasa vide Vučićevu najavu nove "Oluje" 1Foto: Beta/AP Photo/Darko Vojinović

Tik nakon posete Miroslava Lajčaka, specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine, Vlada Kosova donela je novu odluku o reciprocitetu, ovog puta o ulasku na Kosovo za građane koji imaju lična dokumenta koja je izdala vlast u Srbiji, kao i automobile srpskih registarskih oznaka.

Na to je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovorio da kosovska strana planira novu „Oluju“, odnosno proterivanje Srba sa Severa Kosova do oktobra ove godine, što se poklapa sa rokom koji je Priština dala vezano za preregistraciju vozila.

Dok direktor Intituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi poziva sve Srbe sa severnog dela Kosova da ni jednom rečju ne veruju u ono što su rekli srpski zvaničnici, jer nikakvog ugrožavanja Srba niti kakve „Oluje“ neće biti, politikolog Ognjen Gogić mogućnost incidenata ipak ne isključuje.

Odlukom Vlade danas smo uredili državni granični prelaz za građane s ličnim dokumentima koje su izdale vlasti Srbije, kao i automobile srpskih registarskih oznaka. Svakoj osobi koja se pojavi za prelazak državne granice s ličnim identifikacionim dokumentom koji izdaju vlasti Srbije na graničnim prelazima biće obezbeđen deklaracioni list koji privremeno zamenjuje korišćenje tog dokumenta, naveo je Kurti na Fejsbuku.

Dodao je da vozila sa srpskim registarskim tablicama koja bi da uđu na Kosovo i kreću se po Kosovu moraju i dalje da imaju nalepnicu stavljenu preko dela sa državnim simbolom Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarišući ovu odluku Prištine rekao je da je Vlada Kosova dala rok za preregistraciju srpskih tablica do kraja septembra, što znači, kako je rekao, da planiraju opšti napad na sever Kosova najkasnije 1. oktobra.

Odluka Vlade Republike Kosova o reciprocitetu je trebala mnogo ranije da se desi. Naime, premijer Kurti je tu odluku najavio čak u predizbornoj kampaniji februara prošle godine. Sa stanovništva Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa tu odluku ocenjujemo legalnom i zakonitom. S druge strane sinoćno obraćanje predsednika Srbije novinarima je jedna u nizu Vučićeve glume kojom pokušava da prvo uvede strah kod Srba na Kosovu da bi nakon nedelju dana tobože on „spasio“ situaciju inače bi bilo svasta, ocenjuje Šeholi.

Gogić smatra kako je deklarisani cilj Vlade Kosova i kosovskog premijera Aljbina Kurtija da se izbori za jednak tretman između Kosova i Srbije u svakom pogledu, te ocenjuje da neka akcija kosovske policije bi mogla da usledi ukoliko Srbi ne bi zamenili tablice i pružili otpor oduzimanju vozila postavljanje barikada.

Ovaj politikolog kaže i da su odluke o registarskim tablicama i ličnim kartama u vezi sa sporazumom o slobodi kretanja postignutim 2011. godine, a revidiranim 2016. godine, te dodaje da iako ovi sporazumu paritet predviđaju, u praski faktički je uspostavljen asimetrični režim u tretiranju ličnih karata i registarskih tablica, kao i da je Kurtijeva Vlada prošle godine proglasila reciprocitet.

– Odluka Vlade Kosova nije neočekivana, a da postignuti dogovori nisu sprovođeni zbog prećutnog dogovora Beograda i Prištine, koji je očito sada istekao, kaže Gogić.

Šeholi kaže da „u ime Instituta koji vodim pozivam sve Srbe na Kosovu da ne veruju nijednom rečju, ni slovom u ono što su ovih dana rekli srpski zvaničnici iz Srbije, jer necće biti nikakve „Oluje“ niti bilo šta što može ugroziti Srbe na Kosovu.

Srpske predstavnike na Kosovu poziva da rade u interesu svog naroda i da ne daju zapaljive izjave.

Gogić smatra da bi eventualna akcija kosovske policije, prouzrokovana otporom Srba sa Severa mogla da proizvede nove sukobe.

Treba imati u vidu da se teško može praviti analogija između današnje situacije na Kosovu i stanje u Hrvatskoj 1995. godine. Tada su u Hrvatskoj postojale paralelne strukture vlasti Republike Srpske Krajine koje Zagreb nije kontrolisao. Na Kosovu takva situacija ne postoji. Kosovo ima kontrolu nad celom svojom teritorijom. Ne postoje nikakve srpske „milicije“ koje sprečavaju Prištinu da vrši vlast. Ako su izjave predsednika bazirane na nekim indicijama da kosovska Vlada priprema nasilne akcije protiv srpskog civilnog stanovništva, onda je prvo pitanje koje treba da se postavi jeste šta Srpska lista radi u toj Vladi, poručuje ovaj politikolog, smatra Gogić.

Iz opozicione inicijative „Srpski Opstanak“ iz Kosovske Mitrovice kritikuju Srpsku listu navodima da su ove odluke Prištine, za koje kažu da krše slobodu kretanju, donete u dogovoru sa njima. Navode i da su postojale zakulisne radnje. Problemi koji mogu nastati su brojni, upozoravaju.

– Ove brzoplete odluke uznemiruju građane. Nadam se da će sukobi političari ostati na verbalnom nivou, kako ne bi došlo do nasilja, i kako ne bi neko izgubio život što bi bilo kritično za krhku političku situaciju. Odgovori građana na pritiske mogu dovesti do rizika, jer su građani uvideli da su prepušteni sami sebi i da je kucnuo čas u kom se udara na svakog pojedinca, naveo je Aleksandar Arsenijević, lider „Srpskog Opstanka“ koji je poručio da je rešenje dijalog, kao i da ne smatra da je ovo jednostrana odluka Prištine.

Govoreći o Vučićevoj izjavi kaže da ne zna kako bi proterivanje moglo da se desi, ali i da je ta izjava pokrivalica za Sporazum o energetici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari