"Potpuno zanemarljiva pojava ili loše režiran mafijaški film": Šta pokazuju incidenti na unutarstranačkim izborima u niškoj SNS? 1Foto: Screenshot/Privatna arhiva

Za samo desetak dana na izbornim sastancima Srpske napredne stranke u Nišu, na kojima su se birali predsednici mesnih odbora, izbila su dva incidenta, sa verbalnim sukobljavanjima, pretnjama, guranjima ili pokušajima da se otme zapisnik.

Na izbornom sastanku u mesnom odboru SNS Medijana pojavili su se i momci sa kapuljačama i crnim naočarima, koji su,po rečioma očevidaca, provocirali sukob.

Ovakve unutarstranačke “izborne” strasti probuđene su nakon što su mirovale skoro 12 godina, koliko nije bilo takvih izbora u niškoj SNS. Sve vreme je, međutim, bilo podela na različite struje, zbog čega je intervenisala stranačka centrala, pa i raspuštala odbore.

Miloš Banđur, član Glavnog odbora SNS iz Niša, kaže da se izbori u mesnim odborima SNS u Nišu, po njegovim saznanjima, odvijaju “u skladu sa procedurom i u najboljem demokratskom duhu”.

“Ako imamo u vidu 110 mesnih odbora stranke, nesporazum, nervoza i verbalno koškanje u jednom ili dva slučaja su zanemarljiva pojava kojom ne može da naruši kvalitet celokupnog izbornog procesa. Medijska pažnja je očekivana, kao što je i očekivano da su zlonamerni jedva dočekali da nešto dodaju, naduvaju i medijski plasiraju. To dolazi uglavnom sa strane onih stranaka za čije se unutrašnje izbore i ne zna, jer ih nikad nisu ni imali, što zbog direktorskog načina funkcionisanja, što zbog problema sa brojnošću članstva. Toliko ih je da im izbori ne trebaju”, kaže Banđur za Danas.

"Potpuno zanemarljiva pojava ili loše režiran mafijaški film": Šta pokazuju incidenti na unutarstranačkim izborima u niškoj SNS? 2
Miloš Banđur: Foto privatna arhiva

General Momir Stojanović, bivši član i funkcioner SNS, je uveren da ovakvi sukobi u toj stranci u Nišu
“nagoveštavaju opšte talasanje i sukobe u njoj”.

“Uzroci su neizvesnost političkog uticaja zbog formiranja Narodnog pokreta za državu, pad rejtinga i izneverena očekivanja”, kaže Stojanović.

"Potpuno zanemarljiva pojava ili loše režiran mafijaški film": Šta pokazuju incidenti na unutarstranačkim izborima u niškoj SNS? 3
Momir Stojanović: Foto Z. Miladinović/Danas

Jelena Milošević, narodna poslanica Stranke slobode i pravde iz Niša, pak, ne misli “ništa specijalno” o ovakvim incidentima, tim pre što nije prvi put da oni dešavaju.

“Brine me što će sa takvim ljudima opozicija morati da se suočava na izborima. Ako se oni međusobno potkradaju, lažiraju zapisnike i zbog toga se sukobljavaju, šta da očekujemo na izborima? Opozicija je već „imala posla“ sa njihovim ljudima sa kapuljačama, vidimo da ih i oni međusobno koriste, to je krvna slika SNS-a i načina na koji ona vlada”, kaže ona.

"Potpuno zanemarljiva pojava ili loše režiran mafijaški film": Šta pokazuju incidenti na unutarstranačkim izborima u niškoj SNS? 4
Jelena Milošević: Foto privatna arhiva

Tamara Milenković- Kerković, narodna poslanica Dveri iz Niša, dodaje da je poslednji incident u MO SNS Medijana koji je bio na granici tuče, a koji je zapravo predvodila niška vlast, “poput loše režiranog mafijaškog filma”.

“Glavni protagonisti i režiser, poput gradonačelnice Niša se ne vide, ali je tu dobro poznata ikonografija- mladići sa kapuljačama i tamnim naočarima, organizatori ‘bakljada’ tokom pandemije, siledžija sa biračkih mesta tokom izbora. Dveri Niš ih dobro poznaju- napadaju tokom protesta i stranačkih akcija, na izbornim mestima, kradu table sa naših stranačkih prostorija, jednom rečju- pretorijanska garda pljačkaškog i izdajničkog režima. Svi oni su za zasluge u uništenju Grada i institucija unapređeni u odbornike, direktore javnih ustanova i preduzeća, a sada se i javno otimaju za plen”, kaže Milenković- Kerković.

"Potpuno zanemarljiva pojava ili loše režiran mafijaški film": Šta pokazuju incidenti na unutarstranačkim izborima u niškoj SNS? 5
Tamara Milenković Kerković: Foto FoNet/ Aleksandar Barda

Ona dodaje da su ovakvi incidenti “slika primitivizma, pohlepe i siledžijstva” ljudi koji Niš i Nišlije “drže u najdubljoj bedi, i materijalnoj i duhovnoj, i koji su Niš zarobili i oduzeli mu identitet i epitet Grada”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari