Predsednica HNV-a uputila zahtev Vučiću da hrvatski bude u službenoj upotrebi 1Hrvatski demokratski forum, Jasna Vojnic Foto: BETA/DRAGAN GOJIC/DS)

Predsednica Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) u Srbiji Jasna Vojnić uputila je danas predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću službeni zahtev za uvođenje hrvatskog jezika u službenu upotrebu u Somboru, Apatinu i Baču te na području cele Vojvodine.

„Ohrabrena primenom načela pozitivne diskriminacije na poslednjoj sednici Skupštine grada Subotice, kod izglasavanja izmena koje će jednoj manjinskoj zajednici (bunjevačkoj) omogućiti presedan službene upotrebe jezika kada to zakon izričito ne zahteva, hrvatska zajednica pozdravlja buduće inicijative predstavnika vlasti u ostvarenju istih prava u mestima u kojima u sličnom ili većem postotku žive Hrvati“, navela je Jasna Vojnić u zahtevu.

Ona je precizirala da je reč o Somboru u kojem živi 8,39 odsto Hrvata, kao i opšinama Apatin i Bač u kojima živi 10,42, odnosno 8,39 odsto Hrvata, kao i o celoj Autonomnoj pokrajini Vojvodini.

„Takav presedan primene načela pozitivne diskriminacije predstavlja korak napred prema novoj svesti u kojoj niži postoci više nisu razlog zanemarivanja, već mesto dokazivanja zrelosti društva. HNV unapred pozdravlja buduće napore u afirmisanju položaja šokačkih i bunjevačkih Hrvata, a zahtev je, osim predsedniku (Vučiću), upućen i Gradu Somboru te dvema opštinama“, navela je Jasna Vojnić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.