Prvi put od dolaska SNS na vlast međunarodna zajednica na izbore u Srbiji reaguje upozorenjima: Da li je Vučić poranio sa proglašenjem totalne pobede? 1foto FoNet Aleksandar Barda

Aleksandar Vučić je poranio sa proglašenjem totalne pobede na izborima 17. decembra, jer po svemu sudeći pitanje (ne)regularnosti srpskih izbora neće tako lako sići sa dnevnog reda i međunarodnih organizacija i pojedinih država, smatraju sagovornici Danasa.

Podsećaju da je po prvi put od dolaska Srpske napredne stranke na vlast, međunarodna zajednica na izbore u Srbiji reagovala upozorenjima, osudama i pozivima na istragu.

„Reagovali su šefovi posmatračkih misija Saveta Evrope i ODIHR/OEBS, a potom i predstavnik za štampu Bele kuće, nemački MFA, a tu je i zajednička izjava Borelja i Varhailja. Pri tome treba imati u vidu i da je izuzetno mali broj državnika čestitao izborne rezultate od nedelje. Održavanje demokratskih izbora u skladu sa međunarodnim pravilima i praksom oduvek su bili ključni za položaj i ugled jedne zemlje u demokratskom svetu“, smatra Branka Latinović, ambasadorka u penziji i potpredsednica Evropskog pokreta u Srbiji.

Ona napominje da pri tome treba imati u vidu da izborne neregularnosti koje su konstatovali međunarodni posmatrači, nisu samo nešto što ne odgovara za državu koja je na evropskom putu i poodmakloj fazi pregovora za članstvo u EU, već pre svega to što Srbija dovodi u pitanje svoje postojeće obaveze kao članica OEBS i Saveta Evrope.

A to su, kako kaže Latinovićeva, relevantna dokumenta – Evropske konvencije o ljudskim pravima, Pariske povelje OEBS 1990 i Dokumenta OEBS iz Kopenhagena, kao i kataloga obaveza koje je utvrdio ODIHR/OEBS za održavanje izbora.

„Srbija je odavno, nakon izbora 2003. od strane međunarodnih organizacija – ODIHR/OEBS prepoznata kao država koja je dostigla u svemu međunarodne standarde vezano za održavanje izbornog procesa, uz konstataciju da joj dalja njihova pomoć nije potrebna. Na žalost, od te ocene došli smo u situaciju da ponovo postoji veliki interes za održavanje izbora u Srbiji, pa je protekle izbore pratilo nekoliko hiljada stranih posmatrača. Ta brojka je više nego dovoljan povod da se odgovorni u Srbiji upitaju šta to nije dobro sa načinom kako se održavaju izbori u nas“, napominje sagovornica Danasa.

I diplomata Srećko Đukić smatra da po svemu sudeći pitanje neregularnosti srpskih izbora neće tako lako sići sa dnevnog reda međunarodnih organizacija i pojedinih država.

„Očito da Vučić ima do krajnosti razrađenu izbornu matricu koja ni jedan detalj ne prepušta slučaju koju je on toliko puta demonstrirao, uveren da skoro svaki put ide iz veće u veću pobedu. Otuda je na uobičajen način u uobičajeno vreme, uvođenjem Ane Brnabić, a ne Miloša Vučevića, saopštena triumfalna pobeda. Međutim, nema tog savršenog plana koji nema svoju Ahilovu petu, pa tako i naprednjačka izborna pobeda 17. decembra ove godine“, ističe Đukić.

A to su, kako kaže, mnoge manipulacije kojima se sadašnja vlast godinama služi i koje se od izbora do izbora pojačavaju.

„Na stranu to što državnim parama kupuju naklonost većine biračkog tela, što je nefer i nepošteno. Tu je i masa drugih problema, ali ovoga puta čašu je prepunio uvoz glasača iz BiH, izgleda masovan, što u javnosti budi bunt i pitanje -zar nema granica gde se u interesu društva i naroda mora stati? Zar naše društvo nije toliko podeljeno da je ta podela došla do krajnjih granica?

„Pobedniku na izborima nije dovoljna pobeda nego hoće i uništenje političkog protivnika. Ali u pobedi ne treba biti gord, ne treba potcenjivati protivnika. Opozicija je shvatila kako se došlo do takve pobede, ali ovoga puta je i međunarodna zajednica izuzetno reagovala: opet Srbija, opet problemi, opet izbori, pa mogu li neki izbori u Srbiji da se organizuju i održe a da nema problema, do kada će Srbija biti stalno na agendi? Po svemu sudeći pitanje neregularnosti srpskih izbora neće tako lako sići sa dnevnog reda i međunarodnih organizacija i pojedinih država“, ističe sagovrnik Danasa.

I dodaje da će onda opet Beograd govoriti o pritisku, nikad težim vremenima, a ne o svom odlučujućem udelu u svemu tome.

„Prema nekim saznanjima stvari se moraju raščistiti do kraja, a to je u interesu Srbije“, zaključuje Srećko Đukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari