Šta osim Plana za dan posle nudi koalicija Ujedinjena Srbija? 1foto Medija centar

Usvajanje novog zakona o radu, vraćanje otetih penzija i određivanje minimalne penzije od 25.000 dinara, pomoć mladima za sticanje krova nad glavom, delovi su programa koji će Marinika Tepić, nosilac izborne liste za parlemntarne izbore opozicione Ujedinjene Srbije promovisati i zastupati tokom kampanje i ukoliko ova lista osviji vlast, a koje nude članice ove koalicije.

Tepić je na predstavljanju kandidata US koju čine SSP, NS, DS, PZP, sindikat Sloga navela da su se četvoro najviših funkcionera SSPobavezali da će izaći iz politike ukoliko u roku od šest meseci ne ispune prioritete iz SSP Plana za dan posle.

– Naš plan je usmeren na povratak pravde u Srbiju. To podrazumeva usvajanje nekoliko zakona – zakon o specijalnom atikorupcijskom tužiocu, po ugledu na rumunsku tužiteljku, sa uspostavljenom posebnom tužilačkom policijom. Tu je i zakon o poreklu imovine, ali pravi zakon, a ne ovaj SNS-ov, koji je napravljen tako da se plati ekstra profit i zaboravi nelegalno stečena imovina – rekla je Tepić.

Pitali smo koalicione partnere SSP šta oni nude kao izbornu platformu i ono što će se raditi po dolasku na vlast.

Dok u Narodnoj stranci i Pokretu slobodnih građana nisu bili, do objavljivanja ovog teksta, raspoloženi da odgovore na ovo pitanje, predsednik sindikata Sloga Željko Veselinović navodi će Zakon o radu koji su oni pripremili biti deo programskog dokumenta koalicije.

– Đilas (Dragan Đilas, lider SSP prim. aut.) je to prihvatio još pre tri meseca i zajedno sa nama će ga promovisati. SSP se obavezao da će u slučaju dolaska na vlast insistirati da se taj zakon usvoji, a to očekujem i od ostalih koalicionih partnera – kaže Veselinović.

I predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović ima konkretan odgovor.

– Vraćanje otetih penzija. Određivanje minimalne penzije od 25.000 dinara. Pomoć mladima za sticanje krova nad glavom. Pomoć medicinskom osoblju i drugim stručnim ljudima da ostanu u zemlji kroz dobre plate i uslove za zasnivanje porodice. Smanjenje akciza i poreza na gorivo. Zabrana prodaje poljoprivrednog zemljišta strancima i poništavanje nekih privatizacija, poput PKB-a, zemljišta u Karadorđevu…- navodi on.

Kako dodaje, to i mnoga druga pitanja se poklapaju sa programom SSP-a kao što je donošenje zakona o lustraciji, o preispitivanju porekla imovine…

Nešto uopšteniji je predsednik DS Zoran Lutovac, koji za naš list kaže da ovo nije kampanja bilo kog pojedinca, niti bilo koje stranke, već celog saveza i svih građana Srbije koji se suprotstavljaju jednom autokratskom, korumpiranom i do srži kriminalizovanom režimu.

On navodi da nije bez razloga radni naslov njihove liste Ujedinjena Srbija, čiji je Marinka Tepić nosilac, a koja neće biti sama već će u ovoj kampanji učestvovati, osim Demokratske stranke i Narodna stranka i Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret, Pokret slobodna Srbija, sindikat Sloga, neke manjinske stranke, pokretu, udruženja građana, ali i veliki broj javnih ličnosti.

– Sve ono što je u ovom trenutku prioritet za DS nesumnjivo će biti deo programa sa kojim izlazimo pred građane Srbije. Svako će dati najbolje iz svog programa i od svojih organizacija jer nam je cilj zajednički: demokratizacija države i društva, država vladavine prava i jakih institucija, država socijalne pravde i evropskih vrednosti, poštovanje ljudskih prava i slobode medija, država u kojoj će sudstvo biti nezavisno i u kojoj će se Ustav i zakoni bezuslovno poštovati, u kojoj će parlament biti stvarno najviše zakonodavno telo, središte demokratske debate, ali i kontrolor izvršne vlasti koja neće izlaziti iz svojih ustavnih i zakonskih okvira; uređen privredni ambijent u kojem će biti omogućen slobodan rad sindikata uz stalni dijalog i međusobno uvažavanje poslodavaca i radnika; razvoj dobrosusedskih odnosa i trajnog mira u regionu; država u kojoj će svi građani imati jednake šanse i jednak status pred zakonom, bez obzira na njihovu nacionalnost, veroispovest ili političko opredeljenje – zaključuje Lutovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari