Šta su Civilna zaštita i Brigada Sever? 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Na osnovu kosovskih zakona, ukoliko bi se Civilna zaštita i Brigada sever proglasile terorističkim organizacijama, njihove dalje aktivnosti bi nosile posledice. Kazna zatvora za terorizam na Kosovu je najmanje pet godina, a ukoliko je terorističkim aktom nanesena teška telesna povreda jednog ili više lica, izvršilac zločina dobija najmanje deset godina zatvora. Regrutovanje osoba i obuka istih za izvršenje terorističkih dela je kažnjivo do petnaest godina zatvora.

Šta je Civilna zaštita
„Civilna zaštita“ je na severu Kosova funkcionisala od 2006. do 2015/16., kada je na osnovu zvaničnih informacija rasformirana na osnovu dijaloga Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa.

Radnici „Civilne zaštite“ su potom integrisani u kosovske institucije.

„Civilna zaštita“ u Srbiji funkcioniše unutar Ministarstva unutrašnjih poslova, a njena uloga je da reaguje u vanrednim situacijama, poput poplava, zemljotresa i slično.

Međutim, prema podacima Kosovskog centra za bezbednosne studije, „Civilnu zaštitu“ na Kosovu su činili pripadnici koji su prošli vojnu obuku i smatrala se vrlo opasnom po bezbednost Kosova.

Na početku je brojala oko 500 pripadnika ali se taj broj, nakon proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine, tokom 2013. i 2014. godine povećao na preko 750.

U međuvremenu je Kosovo ustvrdilo da, prema podacima bezbednosnih institucija, „Civilna zaštita“ i dalje postoji.

RSE nije uspeo nezavisno da potvrdi tako nešto, kao ni da li je ova organizacija tajno postojala sve vreme ili je u međuvremenu ponovo uspostavljena.

Kosovski šef policije Dželjalj Svečlja tvrdi da upravo pripadnici „Civilne zaštite“ stoje i iza poslednjih tenzija na severu Kosova i napada na vojnike NATO-a u okviru misije KFOR.

Zbog toga je uhapšen i navodni lider „Civilne zaštite“ na Kosovu, Milun Milenković – Lune.

Ranije aktivnosti Civilne zaštite
Pripadnici „Civilne zaštite“ su se javno na severu Kosova prvi put pojavili 2011. godine.

Obično su patrolirali ulicama Severne Mitrovice u tamnim uniformama na kojima je pisalo „Civilna zaštita“.

Kada su se novembra 2013. godine u opštinama na severu Kosova po prvi put održavali izbori prema kosovskim zakonima, pripadnici „Civilne zaštite“ su mogli da se vide na biračkim mestima, ali ih je policija Kosova potom udaljila.

Prema navodima kosovskih vlasti, pripadnici „Civilne zaštite“ su podigli prve barikade na severu, kako bi sprečili Vladu iz Prištine da uspostavi vlast u tom regionu.

Šta je Brigada sever
„Ne brinite! Tu smo! Čekamo!“.

Ovo su grafiti koji su se pojavili sredinom avgusta 2022. godine u opštinama na severu Kosova, a koje je potpisivala „Severna brigade“.

Potom je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare 22. avgusta „ispravio“ novinarku televizije N1 i rekao da ove grafite ne potpisuje „Severna brigada“, nego „Brigada sever“.

„Ja sam precizan čovek. Severna brigada su Zvezdini navijači“, rekao je tada on.

Ubrzo je grafite po severu, koji su pozivali na otpor kosovskim vlastima, zaista počela da potpisuje „Brigada sever“ umesto „Severne brigade“.

U međuvremenu su na severu ispisivani grafiti koji su ukazivali da „Brigada sever“ ima nove pristalice.

„Severna brigada raste iz dana u dan“, glasio je jedan od njih.

Ne zna se ko stoji iza ove brigade, niti da li se radi o nekoj formalnoj organizaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari