Vučić: Ako me pozovu, razmisliću da li ću na Cetinje 1Foto: EPA/ARMANDO BABANI

Ako dobijem pozivnicu, razmisliću da li ću ići na Cetinje, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, odgovarajući na novinarsko pitanje da li će 5. septembra prisustvovati ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

On je to rekao na današnjoj ceremoniji spajanja železničkog koloseka na deonici Stara Pazova-Novi Sad.

Vučić tvrdi da ga Mitropolija nije pozvala.

Kako je pisao Danas, Vučića bi „formalno gledano“ trebalo da u Crnu Goru pozove ne samo Mitropolija već i predsednik te države Milo Đukanović, koji mu je pandan po funkciji, jer bi on na Cetinje išao u svojstvu državnika, a ne kao „običan građanin“ ili vernik.

Izvor našeg lista blizak SNS, kao i sagovornik iz diplomatskih krugova, nezvanično su rekli da se ne očekuje da srpski predsednik prisustvuje takvom događaju, budući da je svestan da bi njegov odlazak na Cetinje produbio ionako velike podele u Crnoj Gori.

Ne isključuje se ipak ni mogućnost da Vučić na tu ceremoniju pošalje specijalnog izaslanika, i to Nikolu Selakovića, šefa srpske diplomatije.

U nedelju su u tom crnogorskom gradu održani protesti protiv inauguracije mitropolita.

Deo građana Crne Gore tvrdi da ustoličenje ne treba da se dogodi u Cetinjskom manastiru. Oni poručuju da neće dozvoliti ceremoniju na tom mestu.

Podgoričke Vijesti prenele su izjavu potpredsednika crnogorske vlade Dritana Abazovića da država garantuje da će bezbednosna situacija biti mirna i nakon ustoličenja mitropolita Joanikija.

Mlađan Đorđević: Pozivnica poslata prošle nedelje

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević napisao je na svom Tviter nalogu da je iz Mitropolije crnogorsko-primorske dobio informaciju da je Aleksandru Vučiću upućen poziv na ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju. „Malo me rastužiše. Rekoše mi da mu je pozivnica poslata prošle nedelje“, dodao je on, preneo je N1 na svom portalu.

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari