Opozicija: Vučićevo obraćanje "sapunica" i "zamajavanje naroda" 1EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom jučerašnjeg obraćanja u Palati Srbija govorio o deset tačaka, od evrointegracije, preko cene goriva, do situacije na KiM.

Upravo zbog tog širokog spektra tema generalni sekretar Narodne stranke Stefan Jovanović ovo predsednikovo obraćanje označava kao „zamajavanje naroda u deset tačaka“.

„Čuli smo od evropskih integracija, pitanja Kosova i Metohije, sardina u ulju, soli od 50kg do veštačke inteligencije“, podsetio je Jovanović.

On je ocenio i da Srbija jeste u velikim problemima, pre svega zbog, kako navodi, loše Vučićeve politike – „i po pitanju KiM, gde je sve nadležnosti Srbije predao vlastima u Prištini, do ekonomske politike gde se trenutno nalazimo u neverovatnom vrtlogu poskupljenja svih cena“.

Slično Jovanoviću, advokat i kandidat za poslanika koalicije „Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani“ Aleksandar Olenik Vučićevo obraćanje naziva „poslednjom epizodom sapunice“.

Olenik ocenjuje da se ova konferencija predsednika „može sažeti ovako: Spremni smo da uvedmo sankcije Rusije, ali možda i nećemo“.

Govoreći o delu obraćanja predsednika o situaciji na Kosovu i Metohiji i pregovorima sa Aljbinom Kurtijem, lider opozicione Građanske inicijative „Srpski opstanak“ Aleksandar Arsenijević iz Kosovske Mitrovice rekao da je Vučić priznanjem da se Briselski sporazum ne poštuje, a sa kojim je država Srbija pobedila sa 5-0 predsednik Aleksandar Vučic je jasno stavio do znanja da se igra devedeseti minut utakmice.

„Jedini strah koji imam jeste da se u tom minutu golovi ne daju sa srpskim glavama na terenu umesto diplomatskim loptama“, naveo je Arsenijević.

Bivši predsednik Srbije u dva mandata i predsednik SDS Boris Tadić ocenio je da je Vučić „interpretirao odluku Međunarodnog suda pravde u skladu sa interesima onih koji se zalažu za nezavisno Kosovo, a ne u skladu sa interesima Srbije“.

Vučić je govorio i o energetici, te o cenama goriva, a o tome predsednik Narodnog slobodarskog pokreta Miroslav Parović kaže da je „očito da je prošle nedelje namerno drastično podignuta cena dizela i benzina – „kako bi Vučić danas saopštio dobru vest da cena od sutra pada“.

Predsednik je rekao da će se zalagati za uvođenje obaveznog vojnog roka od tri meseca, a  predsednik Dveri Boško Obradović kaže da je taj predlog jedino što je Vučić konkretno rekao, te da to predstavlja usvajanje predloga pokreta čiji je predsednik Obradović.

Opozicija: Vučićevo obraćanje "sapunica" i "zamajavanje naroda" 2
foto FoNet Milica Vučković

Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd naveo je da „nemamo ni malo razumevanja za njega (Vučića), jer nije ništa uradio da se unapredi energetska zavisnost od Rusije u prethodnih 10 godina i ne samo to nego je ta zavisnost produbljena prepuštanjem i nalazišta gasa i gasovoda i skladišta energenata i sve infrastrukture ruskim kompanijama. Takođe, za deset godina vlasti SNS-a, ništa nije urađeno da se makar malo poveća udeo održivih energenata u proizvodnji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari