Vujošević: Nemam dokaze da je Đilas uključen u vlasništvo nad medijima United grupe 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

N1 je u petak, 28. jula, demantovao tvrdnje Duška Vujoševića, košarkaškog trenera i kandidat SDS-a za gradonačelnika Beograda, da lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas ima vlasnički udeo i utiče na teme kojima se N1 bavi.

„Obe tvrdnje su lažne i bez osnova. Ipak, izjava košarkaškog trenera Duška Vujoševića je postala glavna tema u tabloidima i medijima bliskim vladajućoj stranci, skoro kao da je diktirana. Jasno je da je ovo ništa drugo do svesna manipulacija i širenje neistina. N1 je informativna platforma u vlasništvu United Media i deo je United Grupe čiji je većinski vlasnik investicioni fond BC Partners, što se može jasno i nedvosmisleno dokazati putem dostupnih javnih izveštaja i finansijskih podataka. Dragan Đilas nije nikada, niti sada ima vlasnički udeo u našoj kompaniji, a apsolutno ne postoji bilo kakav uticaj na uređivačku politiku“, navedeno je, između ostalog, u saopštenju N1.

Na saopštenje N1 reagovao je Duško Vujošević. Na njegov zahtev, izjavu čije su delove mediji objavili u nedelju, a Danas tom prilikom preneo, objavljujemo u celosti.

„Moje gostovanje u jutarnjem programu na televiziji Nova S izazvalo je reakcije koje su po mom mišljenju potpuno neuobičajene i nesrazmerne sa onim što sam u tom gostovanju izneo.

Naime, odgovarajući na pitanje voditeljke o stanju u košarci, poslednjih par minuta sam iskoristio da iznesem i svoje mišljenje o stanju u opoziciji.

U tih par minuta rekao sam da je gospodin Dragan Đilas osnovni uzrok nejedinstva i slabljenja opozicionih stranaka i svoje mišljenje o njegovom uticaju na određene medije.

Pri tom, nisam analizirao uzroke takvog njegovog ponašanja i nisam se bavio time da li je to zbog strukture njegove ličnosti, želje za apsolutnom kontrolom opozicije na jedan diktatorski način ili zbog svesnih dogovora sa vlašću.

Budući da sam jedan od prvoboraca u suprostavljanju ovoj vlasti naravno da ne želim da se jedna diktatura zameni drugom i da imam potrebu da upozorim na sve što mi na to opravdano zaliči.

Televizije N1 i Novu S pratim od početka njihovog emitovanja i svestan sam kvaliteta njihovog programa, nevezano za to što iako nemam dokaze, imam utisak da gospodin Dragan Đilas ima veliki uticaj na deo uređivačke politike i da taj uticaj proizilazi iz direktnog ili indirektnog učešća u delu vlasništva.

Javnosti je dobro poznata navika gospodina Dragana Đilasa da prikriva vlasništvo nad kompanijama, što i sam priznaje u izjavi KRIK-u povodom vlasništva nad kompanijom Direct media do 2004.

Da ne pominjem neke druge slučajeve u kojima nikada do kraja nije otkrivena njegova uloga u vlasničkoj strukturi, poput slučaja Press-a.

Dakle, način na koji je United media kupila Đilasovu kompaniju i kompleksan tok transakcija koje su do toga dovele, kao i prethodna iskustva sa načinom poslovanja gospodina Dragana Đilasa, daje mi za pravo da imam sumnju da je na određeni način uključen i u udeo u vlasništvu nad određenim medijima United grupe.

Ja nemam dokaze da je to istina, ali sam ubeđen da je to tako, a to moje mišljenje deli veliki broj ljudi iz opozicionog korpusa. Zastupam, iznosim i branim svoje mišljenje i pravo da ga iznesem.

I zato sam zaprepašćen da N1, za koju sam bio uveren da je u najvećem broju slučajeva slobodna televizija, ima ideju da mi saopštenjem koje su pustili povodom mog gostovanja uskraćuje to pravo.

Pogotovo što je potpuno očigledno da sam svoje mišljenje izneo u nameri da se stanje u opoziciji popravi i da se povećaju izgledi za pobedu opozicije na predstojećim izborima, a pre svega u Beogradu.

Bez obzira na motiv takve njihove reakcije, meni u svakom slučaju niko neće određivati šta da mislim i šta da govorim i to je pravo koje sam platio punom cenom.

A gospodina Dragana Đilasa pozivam da organizuje sastanak sa liderima opozicije, ali ne sa onima za koje on smatra da su adekvatni kao njegovi sledbenici, već sa svima. I da se na tom sastanku dogovori zajednička strategija opozicionog nastupa na predstojećim izborima, pre svega u Beogradu.

Žao mi je što je došlo do toga da sve ređe na daljinskom upravljaču biram N1, koji je ranije pored sportskih kanala i kulturnog programa na RTS3 bio gotovo jedini program koji sam gledao.

Zaprepašćen sam da me je N1 u svom saopštenju implicitno i maliciozno optužila da je moja izjava diktirana od strane režima, zbog toga što sam izneo kritiku na račun Dragana Đilasa.

To što sam imao tri istovremena napada sa tri različite strane i što je N1 reagovala tek tri dana nakon mog gostovanja, baš u danu kada je reagovao i patrijarh, mene nije dovelo u ubeđenje da je to diktirano, već sam to video kao slučajnost.

Što se tiče objava u režimskim medijima, odbio sam da tim medijima dam bilo kakav komentar na situacije koje su usledile nakon mog gostovanja. A autori saopštenja N1 svakako znaju da je suštinski napad kada režimski mediji opozicionara podrže, a ne kada ga napadaju, jer napadima samo podižu njegov opozicioni kredibilitet u javnosti.

Neki od stavova koje sam izneo možda zbog dobre prikrivenosti pozadine ne mogu da se dokažu.

Neki od tih stavova možda nisu ni tačni, pa su za argumentovano suprotstavljenje mišljenja.

Ali svi stavovi koje sam izneo su moje iskreno mišljenje, a moje bavljenje politikom je proisteklo kao nužna odbrana i bez ikakve ambicije za materijalnom korišću ili željom za vlašću.

Još jednom – šokiran sam nesrazmernom, anksioznom i agresivom reakcijom televizije N1 na moje gostovanje. Podsetio bih da sam među prvima prepoznao opasnosti od ove vlasti i počeo da se najsnažnije i po svaku cenu borim protiv nje i pre nego što je televizija N1 počela sa emitovanjem u Srbiji.

Nijedan stav koji sam izneo ne opravdava spremnost N1 da dovodi u pitanje moje opoziciono opredeljenje i moj integritet.

Posebno je apsurdno da se celo moje opoziciono delovanje dovodi u pitanje samo zato što sam osudio određena ponašanja gospodina Dragana kojima smatram da utiče na deo uređivačke politike medija United grupe, a koja je i on sam u reakciji na moje gostovanje i javno demonstrirao.

Ako neko ima mogućnosti da opozicionoj borbi obezbedi logistiku, nema na osnovu toga pravo da toj borbi oduzme logiku.

Ne želimo da boreći se protiv jedne diktature, uspostavljamo drugu“, navodi Vujošević u svojoj reakciji.

Inače, redakcije N1, Danasa i Nove više puta su javno demantovale da Đilas ima bilo kakav uticaj na njihovu nezavisnu uređivačku politiku. To je na kraju krajeva demantovao i sam Dragan Đilas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari