Zaharova pokazala da Moskva nikom ne veruje 1Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Objava Marije Zaharove, portparolke Ministarstva spoljnih poslova Rusije, u kojoj poredi posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Beloj kući sa kultnom erotskom scenom iz filma „Niske strasti“, juče je, barem na kratko uzdrmala odnose Beograda i Moskve.

Naime, Zaharova je u subotu uveče na svom Fejsbuk profilu objavila fotografiju predsednika Srbije iz Bele kuće, upoređujući je sa scenom u kojoj Šeron Stoun prekršta noge otkrivajući nago međunožje.

Komentar Zaharove glasio je: „Ako ste pozvani u Belu kuću, a stolica je postavljena kao da vas ispituju, sedite kao na fotografiji br.2, ko god da ste. Verujte mi“, napisala je ona i postavila kao fotografiju broj dva scenu iz filma.

https://www.facebook.com/maria.zakharova.167/posts/10224148174881794

Ovo poređenje izazvalo je brojne reakcije u Beogradu – od oštre osude državnih zvaničnika – Marka Đurića, Ivice Dačića, Aleksandra Vulina, do podsmeha i podrške pojedinih opozicionih političara.

Od pojedinačnih komentara, mnogo važnije je pitanje većeg dela javnosti – da li dolazi do zahlađenja odnosa Beograda i Moskve? Posebno nakon nekoliko afera – od one o špijuniranju do ruskog uticaja na demonstracije u Beogradu, koje su dovele do napetosti i na relaciji dve države.

Da je objava Zaharove nesumnjivo uvredljiva, smatra politički analitičar Dejan Vuk Stanković ističući da to nije adekvatan govor i rečnik diplomatije.

Epizoda ili serijal

– Sama ta simbolička identifikacija predsednika jedne države sa likom Šeron Stoun koja, ne samo da ima neuobičajene erotske sklonosti nego je i ubica, to pokazuje da Zaharova ne ceni instituciju predsednika, ni državu koju on predstavlja pa ni Vučića lično. Ta vrsta agresivnog PR-a kojim se bavi Zaharova ima duboko ponižavajuću logiku i nesumnjivo kvari odnose dve države. To je uvreda za Srbiju, zaključuje Stanković.

Koliko će to uticati na dalje odnose Rusije i Srbije, Stanković nije spreman da zaključi. On ističe da je pitanje da li se radi „samo o jednoj epizodi“ ili „celom serijalu“ ali da se svakako može očekivati zahlađivanje Rusije prema našoj vlasti.

– Nakon ovoga može se očekivati više pritisaka Rusije prema vlasti u Srbiji i uzdržanost u situacijama u kojima je Rusija do sada bila tradicionalni saveznik Srbije, zaključuje Stanković.

Ipak, politički analitičar Dušan Janjić, uveren je da se radi o ozbiljnoj promeni politike Rusije prema Srbiji i da je objava Zaharove tek jedna mala najava tog zaokreta.

– Često u tim gafovima ima i puno obaveštenosti, što je slučaj Zaharove, i puno neobaveštenosti kada su u pitanju reakcije Dačića i Đurića. Njena objava je očigledno najava budućih poteza Moskve. Njima treba vremena da prouče ceo sporazum – kakav će biti odnos Srbije prema Hezbolahu, preseljavanje ambasade u Jerusalim, obaveza saradnje oko kontrole letova – sve su to stvari koje će Moskva očigledno analizirati. Ja očekujem nove reakcije koje nadam se neće biti saopštene u vidu tvitova, ali će biti ozbiljno uključene u pripremu Putinove posete, predviđa Janjić.

Zaharova pokazala da Moskva nikom ne veruje 2

Borba za gasni tok

On dodaje da je ovo bio samo jedan detalj reakcije Moskve na Vučićevu posetu Beloj kući, a „đavo je u detaljima“, zaključuje Janjić.

Drugi „detalj“ koji bi mogao biti presudan za odnose Beograda i Moskve jeste mnogo kompleksnije pitanje tečnog gasa, koji se Srbija obavezala da će sprovesti preko svoje teritorije u okviru posete Vašingtonu, ukazuje Janjić.

– Rusija zna da tečni gas ne može da konkuriše prirodnom gasu, ali činjenica je da se Srbija složila da tečni gas ide na Kosovo i ceo Zapadni Balkan. Tačno je ono što Đurić kaže – toga nema u sporazumu, ali ima u listi projekata, toga ima u deklaraciji američkog Atlantskog saveta koju je Srbija prihvatila. To znači da će tečni gas doći i konkurisati prirodnom gasu sve dok se ne naprave gasovodi. Ako se zadovolje potrebe regiona tečnim gasom, onda se postavlja pitanje njihove zainteresovanosti za ruski projekat turskog toka do Jadrana i time jača pozicija zapada u ucenjivanju Rusije oko Turskog toka. To je suština i zbog toga je reakcija Zaharove takva, smatra Janjić.

On dodaje da iskrenu podršku Rusije oko rešenja kosovskog pitanja nikada nismo ni imali, te da „Moskva i kada najviše nekog voli, samo mu delimično veruje“.

Zbog toga Janjić ističe da je ovo situacija u kojoj Srbija mora detaljnije i odlučnije da definiše svoju geopolitičku poziciju.

Nepoljuljano savezništvo

Sa druge strane, Dragan Popović, iz Centra za praktičnu politiku, smatra da se radi samo o epizodi koja ne može da pokvari tradicionalno savezništvo između dva autoritarna režima.

– Ne može to nešto bitno da poremeti već ustaljene odnose između Vučićevog i Putinovog režima pošto se oni zasnivaju na vrlo jasnim interesima – Rusiji je interes da održava dobre veze sa svakom zemljom koja može da proizvede problem unutar Evrope, a mi smo idealni za to. Mislim da je ovo jedna od diplomatskih igara koja će da traje kratko i da se vrlo brzo zaboravi a da će odnosi da ostanu isti. Ne bih pridavao tome veliki značaj, i jedni i drugi su sebi dopustili malo više da bi zadovoljili sopstvene navijače. Najtačniji opis bi bio da je ovo kontrolisani incident koji ne treba tumačiti u nekom važnom geopolitičkom kontekstu, ističe Popović.

Atlagić: Odnosi sve zategnutiji

Negativna reakcija Zaharove bila je očekivana i za Sinišu Atlagića, profesora Fakulteta političkih nauka na predmetima o političkom komuniciranju i rukovodilac Centra za ruske studije. On za Danas ističe da je, ipak, reakcija bila „neočekivano smela“.

– Očekivani odgovori učesnika pregovora sa srpske strane Marka Đurića, pa ministra Vulina i, najzad, predsednika Srbije pokazatelji su odnosa dveju zemalja koji se, u najmanju ruku, trenutno mogu nazvati zategnutima. Onaj ko iole prati ove odnose mogao je da uoči trend zatezanja koji je za javnost postao vidljiv medijskim, ali ne i zvaničnim navodima o špijunskoj aferi, slučaju Primakov i navodnim ruskim učešćem u organizovanju letošnjih demonstracija u Beogradu, naveo je Atlagić.

On pak smatra da ovo neće značajno uticati na stav Rusije prema Kosovu, to jest na njeno insistiranje na poštovanju Rezolucije UN 1244 niti po nekim drugim značajnim pitanjima za Srbiju poput eventualnog ponovnog otvaranja pitanja Srebrenice.

– Međutim, predstava o vazalskom odnosu vlasti u Srbiji prema SAD, na koju je Zaharovljeva indirektno ciljala, bi mogla da postane istaknutija u javnom mnenju RF. Delimično je na to već danas ukazala i urednica RT-a Margarita Simonjan istakavši na svom Instagram nalogu da je na delu čin silovanja Srbije čiju poniženost u ovom trenutku ne treba pojačavati napadima na Vučića. Sa druge strane, moguće je očekivati novi talas antiruske kampanje na pojedinim medijima u Srbiji“, ukazao je on.

Zaharova: Pogrešno tumačenje

Posle brojnih negativnih komentara u Srbiji Marija Zaharova je izjavila da njena objava na Fejsbuku nije bila dobro protumačena. „Izvinjavam se, ali moj post je pogrešno protumačen! Jedino što je u njemu napisano bilo je neslaganje sa arogantnim stavom ‘izuzetnih'“, dopisala je Zaharova uz fotografiju, prenosi Sputnjik.

Vučić se čuo sa Lavrovim

Aleksandar Vučić razgovarao je juče s telefonom sa šefom ruske diplomatije Lavrovom, i upoznao ga sa razgovorima koje je delegacija Srbije imala u Vašingtonu i Briselu, objavila je Vučićeva pres služba u saopštenju. Rusija će uvek podržavati prijateljsku Srbiju, rekao je Lavrov dok je Vučić izrazio uverenje da će dolazak predsednika Vladimira Putina u Srbiju biti od istorijskog značaja.

Vučić: Baš me briga gde sam seo

Upitan o objavi Marije Zaharove Vučić je juče u Briselu ocenio da je reč o primitivizmu i prostakluku… „Ja sam seo na tu stolicu da bih podigao ugled Srbije u svetu, baš me briga mogao sam i da stojim, čučim, da kleknem i molim da se ne prizna nezavisnost Kosova i baš me briga gde sam seo… Niko ozbiljan u Srbiji ne misli da sam u Vašingtonu ponizio zemlju i da bi trebalo da podnesem ostavku… I posle rezultata u Šapcu im je jasno koliko ih građani vole i njih i Tanju Fajon“, rekao je Vučić.

Marković: Mi smo suverene zemlja

„Neprijatno sam iznenađena skandaloznim, i u diplomatiji potpuno neprimerenim, komentarom Marije Zaharove. Takođe, nisam očekivala od nekoga ko je portparol Ministarstva spoljnih poslova jedne ozbiljne države da se na jedan krajnje prostački način meša u unutrašnje stvari druge države. Nadam se da je shvatila da je Srbija nezavisna i suverena država i da nije deo Ruske Federacije“, izjavila je za Danas Vesna Marković, poslanik SNS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari