Zajedno: Zelene stranke Balkana udružene u izgradnji 100 godina mira na Balkanu 1Foto: Stranka Zajedno

Stranka Zajedno saopštila je danas da su zelene političke stranke Zapadnog Balkana potpisale, u Sarajevu, Deklaraciju o njihovoj saradnji, kojom su se obavezale na izgradnju trajnog mira na Balkanu, vođene idejom o stabilnosti i sigurnosti kao preduslovima za ekonomski razvoj, borbu protiv korupcije i vladavinu prava.

Deklaracijom o saradnji zelenih stranaka Zapadnog Balkana potpisnici daju obećanje da će zajedno raditi na održavanju 100 godina mira na Balkanu, da bi budućim generacijama omogućili ostanak na ovim prostorima, bez stalno prisutnog osećaja nesigurnosti života i rada u regiji.

„Očuvanje mira je preduslov za sve druge ciljeve koje zemlje našeg regiona treba sebi da postave. Zato danas u Sarajevu potpisujemo ovu deklaraciju mira. Mislimo da ceo region treba zajedno sa se pridruži Evropkoj uniji (EU). Da dvadeset miliona ljudi može slobodno da se kreće, školuje i posluje bez ograničenja. I da se oko toga dogovorimo međusobno i sa EU. Evo, mi Zeleni smo se dogovorili. Znači, moguće je“, rekao je kopredsednik Zajedno Nebojša Zelenović.

Kako je u saopštenju navedeno, taj put, uz jasnu, nedvosmislenu i vremenski oročenu perspektivu punopravnog članstva u EU vratiće građanima nadu da je dobar život na ovim prostorima moguć.

„Vreme je da svoju sudbinu uzmemo u svoje ruke. Narodi Balkana su zaslužili da žive i rade u miru i uživaju u prirodnim bogatstvima svoje regije. Dogovorili smo se da ćemo raditi na održavanju mira i stabilnosti i zato danas izlazimo sa ‘obećanjem za 100 godina mira na Zapadnom Balkanu'“, naglasila je kopredsednica stranke Hoćemo Amna Popovac.

Ona je navela i da su potpisnici „identifikovali izvore korupcije i zato će se zalagati da se korupcija onemogući u njenim temeljima, dosta je eksploatacije prirodnih resursa, zloupotrebe javnih preduzeća i lošeg raspolaganja budžetskim sredstvima“.

Predsednica DOM Maja Moračanin je istakla je da „naše reke i vazduh koji dišemo ne poznaju granice, takođe i ekološki kriminal ne poznaje granice“.

„Uvek i za zagađenja i uništavanja prirode stoje koruptivne radnje. Zagađenje vazduha na Balkanu, regionalni je problem i samo regionalnim pristupom ga možemo i rešiti. Zato je važno da udružimo snage u zaštiti životne sredine, a time i osnovnih ljudskih prava.”

Stranka Zajedno je naglasila da je za zelene stranke posebno značajan rad kroz društveni aktivizam pa će one danas posetiti Višegrad da skrenu pažnju na važnost rešavanja problema nagomilanog otpada koji reka Drina donosi iz tri države u taj grad u Bosni i Hercegovini.

Tamo će dati podršku aktivistima na Drini kako bi što pre rešili ovaj problem.

Potpisnici deklaracije su Zelene stranke Zapadnog Balkana: Albanian Green Party (Albanija), ORAH (Hrvatska), Zajedno (Srbija), URA (Crna Gora), DOM (Sjeverna Makedonija), HOĆEMO (Bosna i Hercegovina).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari