Hrana za koju mislite da je dijetalna, a ustvari deblja 1Foto: Shutterstock/Tatjana Baibakova

Ako kojim slučajem pokušavate da smršavite, verovatno ćete se zaposliti koja vrsta hrane bi vam mogla pomoći da ispunite svoje ciljeve. Uz toliko protivrečnih informacija koje nas bombarduju sa svih strana, može se činiti zbunjujućim odakle uopšte krenuti.

Kao registrovana dijetetičarka sa dugogodišnjim iskustvom, Melisa Mitri za portal Eat This podelila je popis namirnica koje su široko poznate kao dijetne, a zapravo uzrokuju samo još veće debljanje.

Dijetalni jogurt

Dijetalni jogurt popularan je među svima koji žele da smanje unos kalorija i skinu neželjene kilograme. Iako u teoriji dobro zvuči jer ova vrsta sadrži manje kalorija, masti i šećera od običnog, on je zapravo često više procesuiran i sadrži mnogo više veštačkih sastojaka koji takođe debljaju.

Uz to su masnoće, koje u dijetnoj opciji ima vrlo malo, koristan nutrijent kada se umereno konzumiraju i pomažu nam da se duže osećamo sitima. Ako volite jogurt, dijetetičarka kaže kako je mnogo bolje pojesti običnu nego dijetalnu verziju.

Zeleni čaj

Zeleni čaj se često karakteriše kao magični napitak za gubljenje nakupljenih kilograma. Iako ima mnoge koristi za zdravlje, dosadašnja istraživanja pokazuju da minimalno utiče na gubitak kilograma. Nije štetno popiti šalicu zelenog čaja svaki dan, ali vrlo je verovatno da nećete nešto posebno smršaviti zahvaljujući njemu.

Pirinčani keks

Iako pirinčani keks sam po sebi ima vrlo malo kalorija, zapravo ima i malo nutrijenata. Prilično je sigurno da će vam trebati jako puno ove grickalice da biste se osećali barem približno sito, a samim time se pobija njegova namena za gubljenje kilograma.

Gazirana pića bez šećera

Ako ste zavisni o gaziranim pićima, mogao bi vam se činiti kao dobra ideja da umesto običnih pijete njihove dijetne verzije. Ipak, većina istraživanja pokazuje kako pića sa zaslađivačima mogu povećati žudnju za šećerom i tako samo dodatno podstaknu debljanje.

Proteinske pločice

Proteinske pločice takođe se čine zdravom i praktičnom grickalicom, međutim većina njih ima mnogo kalorija, masnoće i dodatih šećera što podstiče debljanje. Ako već kupujete proteinske pločice, stručnjaci smatraju kako je bolje da imaju što više prirodnih sastojaka. Isto tako, naglašavaju kako proteinske pločice nije preporučljivo jeste prečesto.

Kokosovo ulje

Verojatno ste čuli kako mnogi fitnes treneri ili nutricionisti preporučuju umesto suncokretovog ili maslinovog ulja koje koriste kokosovo. Međutim, to nije toliko dobra opcija. Naime, kokosovo ulje se često promoviše kao saveznik u sagorevanju masti, ali bogato je zasićenim mastima te tako samo može podići nivo holesterola, prenosi Index.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.