Jagode u čokoladi (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Ovih dana ćemo obeležiti dva veoma lepa radosna praznika. Jedan je Sveti Trifun pravoslavni praznik posvećen vinogradarima i vinarima, a drugi je praznik zapadne verske tradicije Sveti Valentin posvećen zaljubljenima, koji se poslednjih godina kupovinom poklona obeležava sve više i kod nas.

Zajedno obeležavanje i slavljenje ljubavi može da da vrhunsko uživanje, kada voljenoj osobi pored dobre flaše vina sorte prokupac ili crne tamjanike, sami napravite jagode u čokoladi. Postupak je krajnje jednostavan, jagode su se već pojavile i to krupne velike, pa ubeležite u svoj planer šta sledeće nedelje napraviti kao iznenađenje voljenoj osobi.

Pripremite jagode u čokoladi i uživajte u lepoti i jednostavnosti  ovog slatkiša.

Jagode u čokoladi (recept) 2
Foto: Vesna Laćarak

Šta nam je sve potrebno:

  • 500g jagoda 
  • 200g crne čokolade
  • 50g putera (ulje)

Način pripreme:

  1. Jagode oprati i osušiti papirnim ubrusom. Tajna za savršeno obloženo voće čokoladom jeste da jagode ili drugo voće dobro ohladimo pre potapanja u čokoladu. Taj proces nam pomaže da se čokolada pre stvrdne.
  2. Jagode u čokoladi (recept) 3
    Foto: Vesna Laćarak

    Otopiti čokoladu sa puterom bilo u mikrotalasnoj pećnici ili na pari. Čokoladu sve vreme mešati prebaciti u šolju ili dublju posudu i nakon toga ostaviti da se prohladi nekoliko minuta na sobnoj temperaturi.

  3. Potom jagode uranjati u čokoladu i time ih oblažemo. Jagode se mogu držati za peteljke ili staviti čačkalici ili neki drveni štapić kao pomoć. Sam proces uranjanja je veoma kratak.
  4. Jagode odlagati na papir za pečenje i ostaviti da se ohlade. Dekorisanje je posebna priča, jagode možete obložiti i belom čokoladom, pa ukrašavati kontra bojama, napraviti mali fišek u koji sipamo čokoladu pa istiskivanjem sadržaja prelaziti preko jagoda. Ukrasiti  šarenim mrvicama, srcima, možda nekim koštunjavim voćem.
  5. Ako vam ostane nešto čokolade, poslužiće vam i drugo voće, pomorandže ili jabuka, banana.

Uživajte!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari