Kako zaspati tokom letnjih vrućina? 1Foto: Pixabay / Wokandapix

Vremenske prilike mogu pokvariti mnogo stvari u našim životima, međutim kada dirnu u ono čemu se mnogi nakon napornog dana raduju, spremni ste za objaviti joj rat.

„Kvalitetan san potreban je kako bismo obradili informacije koje smo taj dan primili i kako bi se telo oporavilo od napora, što fizičkih, što mentalnih“, kaže lekarka Nerina Ramlakhan, inače stručnjakinja za san.

The Independent piše da ćete kvalitetno spavati ako je u sobi temperatura između 16 i 21, s tim da vam se mozak mora ohladiti više od ostatka tela. „Toplo telo i hladna glava je idealna temperaturna kombinacija“, dodaje Ramlakhan.

Što onda napraviti kada vas vrućina napadne i ne dopušta vam spavati? The Independent nudi 20 rešenja za dane kada jednostavno ne može zaspati, a takvi bi dani uskoro mogli uslediti.

1) Svu posteljinu na nekoliko minuta stavite u zamrzivač (u plastičnoj kesi naravno). Ako nemate dovoljno prostora, „smrznite“ ili ohladite jastučnicu i pidžamu (ako je koristite).

2) Termos napunite sa zaleđenom vodom i stavljajte ga na uobičajena mesta za hlađenje tela – kolena, gležnjeve, vrat, prepone i laktove. Možete termos napuniti vodom i potom ga zamrznuti te poneti u krevet.

3) Namažite se kremom za posle sunčanja pre odlaska u krevet. Za maksimalnu udobnost, kremu prethodno ohladite u frižideru.

4) Praznu bočicu za parfem napunite hladnom vodom te se povremeno ohladite.

5) Spavajte u pamučnoj pidžami između pamučnog čaršava i pamučnog pokrivača. Naime, pamuk je najbolji materijal za hlađenje jer materijal najbolje diše.

6) Pre spavanja nemojte jesti puno proteina jer on može ubrzati vaš metabolizam i samim tim ugrejati vaše telo.

7) Najmanje tri sata pre spavanja pojedite nešto začinjeno. U trenutku kada treba da zaspite, znoj će vam pomoći da se ohladite.

8) Nemojte vežbati predveče jer će vam se telo ugrejati pa nećete moći zaspati.

9) Odlučite li te se za večernje tuširanje, istuširajte se hladnijom vodom kako biste spustili temperaturu svog tela. Nemojte nikako upotrebiti „ledenu“ vodu jer će vaše telo na nju odgovoriti zadržavanjem topline.

10) Zatvorite prozore i spustite rolete tokom dana. Pre ćete tako ohladiti stan nego provetravanjem.

11) U spavaćoj sobi pogasite sve elektonske uređaje jer oni emituju toplinu. To važi i za produžne kablove.

12) Stopala nikada nemojte pokriti, a možete ih rashladiti i oblogom.

13) Napunite plitku posudu s ledom i stavite je ispred ventilatora kako biste rashladili prostoriju u kojoj spavate.

14) Tokom dana normalno pijte vodu, ali predveče smanjite. Nekoliko decilitara je dovoljno, a sve više od toga će vas naterati da odete na WC.

15) Spavajte daleko od svog partnera. Dva tela znače i dvostruko više topline.

16) Ako možete, spavajte na nižoj etaži u kući.

17) Spavajte u mokrim čarapama i mokroj majici.

18) Pre spavanja stopala operite hladnom vodom.

19) Ako se probudite tokom noći, čelo namažite kremom od mentola kako biste se rashladili.

20) Pre spavanja stavite peškir u frižider na sat vremena te ga posle stavite na čelo dok kunjate.