Foto: Vesna Laćarak

Karkade se koristi na severu Afrike u Egiptu i Sudanu kao nacionalno piće. Hibiskus je takođe poznat pod nazivom kineska ruža, gaji se u Indiji, Šri Lanki, Meksiku.

Pored toga što je ovaj čaj veoma ukusan, pripisuju mu se lekovita svojstva. Karkade može biti savršen osvežavajući napitak za tople dane, kao topao ili hladan sa dodatkom leda, naseckanog voća, soka od pomorandže.

Šta nam je sve potrebno:

  • 3 pune kašike cvetova hibiskusa
  • litar vode
  • šećer, med

Način pripreme:

U ključalu vodu staviti cvetove hibiskusa, kuvati nekoliko minuta ne više od 5.

Čaj ostaviti da odstoji  15 minuta, poklopljen, kako bi cvetovi otpusti lepu crvenu boju, nakon toga karkade procediti, zasladiti po želji. Za hladnu varijantu dodati kockice leda, par listova nane.

Uživajte!