Foto: Vesna Laćarak

Koštice ne bi trebalo vaditi iz trešanja jer daju kolaču jednu posebnu jaču aromu, ali je podjenako dobar i sa izvađenim košticama. Kolač se isto tako dobro priprema i sa kajsijama, borovnicama, kupinama, ribizlama, crno i belo grožđe, šljive.

Šta nam je sve potrebno:

  • 700 g šljiva
  • 4 jaja
  • 100g šećera
  • 150g brašna
  • 200ml pavlake za kuvanje
  • 100ml mleka
  • 1 vanilin šećer
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • prstohvat soli

Način pripreme:

Šljive oprati, izvaditi koštice, iseći na 4-8 delova. Kalup za pečenje  namazati puterom.

Jaja penasto umutiti sa šećerom, dodajte brašno, pavlaku, mleko, vanilin šećer, prašak za pecivo, so. Sve dobro izmešati dok smesa ne postane glatka bez grudvica.

Složite šljive u kalup i prelijte dobijenom smesom. U prethodno zagrejanoj reni kolač peći na 180°C 35 min.     

Uživajte!