Letnje jelo sa tikvicama (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Dosta recepata ove godine radimo sa tikvicama, prosto prijaju kao povrće sočne, neutralnog ukusa i dobro se kombinuju sa ostalim namirnicama, samim tim kao krajnji rezultat dobijamo ukusna jela.

Današnji recept je iz turske kuhinje gde svakako povrće dominira, upotreba susama i crnog semena daje posebnost, a kao rezultat dobijamo ukusan obrok koji je lagan i prija na vrućini.

Naravno i ovog puta preporučujemo da probate ovaj recept koji se lako priprema i za koji nije potrebno veliko kulinarsko umeće. Možda servirati uz gusti jogurt sa dodatkom sveže mirođije ili začinskih biljaka koje volite.

 Šta nam je sve potrebno:

  • 2 tikvice srednje veličine
  • 500 krompira
  • 75g brašna
  • 60ml ulja
  • 150g sira
  • 2 jaja
  • 1 luk
  • prašak za pecivo
  • sveže začinsko bilje peršun, morođija, celer
  • so, biber, ljuta paprika mlevena, kumin

Način pripreme:

Tikvice i krompir narendati i ocediti višak tečnosti. Naseckati luk, začinsko bilje i dodati u povrće, potom izmrvljeni sir, jaja, brašno, ulje, prašak za pecivo i na kraju začine. Sve pomešati i sipati u kalup da se peče 50 minuta na 170C. Od gore posuti susam, crno seme, za ukras staviti granu čeri paradajza.

Napomena: uvek koristiti papir za pečenje, dosta olakšava posao u kuhinji.

Uživajte!