Panna cotta - recept 1

Sever Italije, oblast Pijemonta, vezujemo za nastanak ovog kremastog deserta.

U međuvremenu je pana kota stekla svoju planetarnu popularnost. To je jednostavan slatkiš napravljen od nekoliko osnovnih sastojaka: slatke pavlake, šećera, želatina i mleka. Obično se služi tako [to se na vrh stavljaju slatki voćni prelivi ili sveže bobičasto voće.

Panna cotta - recept 2Šta nam je sve potrebno:

  • 100 ml mleka
  • želatin, kesica
  • 500ml slatke pavlake
  • 3 -4 kašike šećera
  • dve kašičice ekstrakta vanile ili štapić
  • 6 kašika hladne vode

Preliv: 

Može se iskoristiti postojeće slatko od jagoda, malina, kupina, borovnica, višnje, aronije, ili jednostavno, nekoliko minuta prokuvati voće sa šećerom, u odnosu koliko voća toliko šećera.

Način pripreme:

  1. Želatin rastopiti u 6 kašika hladne vode, ostaviti ga da odstoji, kako bi želatin nabubreo.
  2. U posudu za kuvanje stavimo mleko, slatku pavlaku, šećer, vanilu (štapić vanile preseći na pola uzdužno, nožem pokupiti seme ili koristiti ekstrakt). Sve to nakratko zagrejati i ostaviti pola sata da vanila otpusti aromu.
  3. Ponovo podgrejati pavlaku do tačke ključanja, dodati želatin i lagano žicom mešati smesu.
  4. Potom smesu razliti u prethodno pripremljene kalupe, čaše, teglice (ukoliko koristimo kalupe, preći preko kalupa blago nauljenim papirnim ubrusom), ostaviti da se hladi, potom u frižider na još 2 sata hlađenja, najbolje preko noći.

Pana kotu servirati na dva načina, ako je u kalupu onda nožem lagano odvojimo pana kotu od kalupa, potom dno kalupa kratko potopimo u toplu vodu, prevrnemo kalup na tacnu i stavimo preliv od voća ili sveže voće. Ako vam je  pana kota u čaši ili teglicama takođe od gore staviti preliv od bobičastog voća, ili sveže voće, neki listić nane i malo šećera u prahu radi lepše dekoracije.

NAPOMENA: Nisu potrebni nikakvi posebni kalupi, nego šta vi odredite da to bude, keramičke, silkonske ili plastične činijice. Ukoliko vam je lakše, podjednako je lepo  sve to staviti u čaše ili teglice. U tom slučaju ne morate da nauljite zidove, to radimo kada želimo da iz kalupa lakše izađe pana kota.

Uživajte!

https://www.facebook.com/www.danas.rs/videos/767389190113116/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.