
U međuvremenu je pana kota stekla svoju planetarnu popularnost. To je jednostavan slatkiš napravljen od nekoliko osnovnih sastojaka: slatke pavlake, šećera, želatina i mleka. Obično se služi tako [to se na vrh stavljaju slatki voćni prelivi ili sveže bobičasto voće.
Šta nam je sve potrebno:
- 100 ml mleka
- želatin, kesica
- 500ml slatke pavlake
- 3 -4 kašike šećera
- dve kašičice ekstrakta vanile ili štapić
- 6 kašika hladne vode
Preliv:
Može se iskoristiti postojeće slatko od jagoda, malina, kupina, borovnica, višnje, aronije, ili jednostavno, nekoliko minuta prokuvati voće sa šećerom, u odnosu koliko voća toliko šećera.
Način pripreme:
- Želatin rastopiti u 6 kašika hladne vode, ostaviti ga da odstoji, kako bi želatin nabubreo.
- U posudu za kuvanje stavimo mleko, slatku pavlaku, šećer, vanilu (štapić vanile preseći na pola uzdužno, nožem pokupiti seme ili koristiti ekstrakt). Sve to nakratko zagrejati i ostaviti pola sata da vanila otpusti aromu.
- Ponovo podgrejati pavlaku do tačke ključanja, dodati želatin i lagano žicom mešati smesu.
- Potom smesu razliti u prethodno pripremljene kalupe, čaše, teglice (ukoliko koristimo kalupe, preći preko kalupa blago nauljenim papirnim ubrusom), ostaviti da se hladi, potom u frižider na još 2 sata hlađenja, najbolje preko noći.
Pana kotu servirati na dva načina, ako je u kalupu onda nožem lagano odvojimo pana kotu od kalupa, potom dno kalupa kratko potopimo u toplu vodu, prevrnemo kalup na tacnu i stavimo preliv od voća ili sveže voće. Ako vam je pana kota u čaši ili teglicama takođe od gore staviti preliv od bobičastog voća, ili sveže voće, neki listić nane i malo šećera u prahu radi lepše dekoracije.
NAPOMENA: Nisu potrebni nikakvi posebni kalupi, nego šta vi odredite da to bude, keramičke, silkonske ili plastične činijice. Ukoliko vam je lakše, podjednako je lepo sve to staviti u čaše ili teglice. U tom slučaju ne morate da nauljite zidove, to radimo kada želimo da iz kalupa lakše izađe pana kota.
Uživajte!
Ako ste rusofili, ostanite dosledni, pa objavljujte ruske recepte, ili ukrajinske, moldavske. Italiju i njenu kuhinju prepustite Zapadu i zapadno orijentisanim narodima.