Foto: Vesna Laćarak

Torta izgleda nežno, pomalo nestvarno, poput oblaka ili suknja balerine. Hrskava beze korica sa umućenom slatkom pavlakom i jagodama.

Danas su nam poznate mnogobrojne varijante Pavlove, u koricu se dodaje čokolada, džem, fil može biti žut, sa limunom, krem  od vanile, od voća se koristi gotovo sve, možete je napraviti kao mini Pavlovu.

Šta nam je sve potrebno:

  • 5 belanaca
  • 250g šećera
  • 1 kašika belog sirćeta
  • 200ml slatke pavlake
  • malo soli
  • 400g voća: jagode, maline, kupine, borovnice

Način pripreme:

1. Za beze koru su nam potrebna belanca (sobna temperatura), sve što koristimo mora da bude suvo. Umutiti čvrst sneg, redom dodajući prstohvat soli, šećer postepeno i na kraju sirće. U pleh stavimo papir za pečenje, mesto gde ćemo staviti koru premažemo komadom putera, špatulom napravimo krug od  belanaca, neka u sredini bude udubljenje.

2. U prethodno zagrejanu rernu, koru stavimo da se suši, oko 1,5 sat na 140C, poželjno je da kora ostane bela. Nakon tog vremena neka kora ostane u rerni koja je malo otvorena, do potpunog hlađenja.

3. U međuvremenu umutiti šlag od slatke pavlake (mora da bude hladna). Za svežiji ukus možete dodati nekoliko kašika kisele pavlake sa 2-3 kašike šećera, sve to sjediniti, potom stavimo u frižider.

4. Kada se kora ohladi, preko nje stavljamo umućeni šlag, potom jagode ili maline na sam vrh.

5. Na kraju sve posuti šećerom u prahu sa nekoliko listića nane.

NAPOMENA: Hrskavu koricu možete oblikovati špricem istiskujući sadržaj u krug, možete koru napraviti u obliku kupe, pa na kraju kašikom olupati vrh hrskave korice, možete je napraviti kao kuglof sa praznom sredinom, ispeći dve kore, pa ih složiti jedna na drugu ili ćete napraviti više manjih komada. Uradite onako kako želite i volite.

Uživajte!