Rascvetali luk (Blooming Onion) - recept 1Foto: Vesna Laćarak

Luk je namirnica koju volimo i skoro neizostavno koristimo u kuhinji kako bi poboljšali ukus raznim jelima.

Ako luk samo malo drugačije naseckamo i pripremimo, dobićemo slastan cvet na tanjiru. Dodajte pri tome neki umak koji volite i eto gotovog predjela koje deluje efektno na stolu.

Bitno je da pronađete što veće glavice luka. Sa ovom istom smesom možete da pravite i kolutove od luka (onion rings).

Šta nam je sve potrebno:

  • Rascvetali luk (Blooming Onion) - recept 21 velika glavica luka
  • 1 jaje
  • 200ml mleka
  • 250g brašna
  • kašičica soli
  • kašičica paprike
  • 1/2 kašičice bibera
  • 1/2 kašičice belog luka u prahu
  • 1/4 kašičice timijana
  • 1/4 kašičice origana
  • ulje za prženje

Za umak:

  • 100g majoneza
  • kašika kečapa
  • 2 kašike rena
  • ¼ kašičice mlevene paprike
  • prstohvat soli i bibera

Način pripreme:

Prvo napravite umak, pomešajte sve sastojke, stavite u malu posudu pa u frižider dok nam ne bude potrebno.

U većoj posudi umutiti jaje sa mlekom.

Rascvetali luk (Blooming Onion) - recept 3U drugoj posudi pomešati brašno, so, papriku, biber, beli luk, timijan, origano.

Bitno je da dobro pripremimo luk. Očistiti ljusku, ukloniti središnji deo luka lagano nožem. Nastavite da sečete delove prvo na pola, pazeći da ne isečete do dna, dok ne dobijete 16 delova. Rastresite latice kako bi ih brašno lakše pokrilo. Odvojene latice posipati mešavinom brašna, lagano da brašno dopre između njih. Umočiti luk u mleko i ponovo u mešavinu brašna.

Tako pripremljen luk staviti u frižider najmanje 15 minuta. Za to vreme zagrevamo ulje.

Sipati dovoljno ulja u duboku posudu ili fritezu. Pržiti luk u dubokom ulju 10 minuta do zlatno smeđe boje.

Nakon prženja luk izvaditi i obavezno staviti na papirni ubrus.

Otvorite centar luka kako bi staviti posudu sa umakom.

Umake kombinujete po vašoj želji, možete dodati senf, med, ljutu papriku, mlevene orahe.

Uživajte!

https://www.facebook.com/www.danas.rs/videos/767389190113116/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari