Recept nedelje: Bulgur 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Da li volite bulgur?

Za one koji ne znaju, bulgur je usitnjena i termički obrađena durum pšenica (delimično skuvana, osušena i izlomljena pšenica).

Bulgur volim više od pirinča u slanim jelima i često ga koristim za razna jela, čorbe, salate…Recept nedelje: Bulgur 2

Sada sam ga pripremila sa povrćem na sledeći način.

Bulgur sa povrćem, sastojci:

  • 1 veća glavica crnog luka
  • 4 srednje paprike
  • 8 većih šampinjona
  • 4 srednja paradajza
  • Ulje po potrebi
  • Začini po ukusu: beli luk, peršunov list, so, biber, origano…
  • 1 šolja bulgura
  • 2 šolje vode ili povrtnog temeljca

Bulgur sa povrćem, priprema:

Prvo pripremite bulgur – vodu/temeljac stavite da provri, dodajte bulgur, poklopite, smanjite temperaturu i kuvajte prema uputstvu sa pakovanja, 10-tak minuta (ukoliko koristite vodu, začinite po ukusu).

Recept nedelje: Bulgur 3Na vrelom ulju propržite crni luk isečen na krupnija rebarca.

Dodajte papriku koji ste isekli na komade željene veličine i pržite nekoliko minuta. Potom dodajte paradajz i pečurke (paradajz oljuštite i iseckajte, pečurke očistite i iseckajte).

Ukoliko ste ljubitelj belog luka, dodajte i 1-2 čena sitno iseckanog belog luka. Posolite i pobiberite po ukusu.

Dinstatjte/pržite na višoj temperaturi desetak minuta uz mešanje.

Bulgur možete sjediniti sa povrćem ili služiti kao prilog uz povrće. Ukoliko ste ljubitelj ljute hrane, prilikom dinstanja povrća, možete dodati i ljutu papričicu.

Podrazumeva se da u ovo jelo možete dodati komad mesa po izbori ili ga služiti uz neko meso.

Što se tiče količina i vrsta povrća, prilagodite ih ukusu i potrebama. Jela ovog tipa jednostavno ne mogu da ne uspeju.

Prilikom služenja dodajte peršunov list.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari