Recept nedelje: Panakota (Panna cotta) sa malinama 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Panakota (Panna cotta u prevodu kuvana pavlaka) je italijanska kremasta i lagana poslastica koja se priprema od slatke pavlake i šećera, a zgušnjava želatinom.

Poslasticu možete aromatizovati po izboru. Ja sam izabrala vanilu i maline.

Recept nedelje: Panakota (Panna cotta) sa malinama 2
Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Panakota (Panna cotta), sastojci:

  • 500 ml slatke pavlake
  • 2 dl mleka
  • 5 kašika šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kesica  želatina
  • 4 kašike vode

Sloj sa malinama:

  • 300 g malina
  • 3 dl vode
  • 5 kašika šećera
  • 30 g  čvrstina

Panakota (Panna cotta), priprema:

Želatin preliti vodom i ostaviti na nabubri.

Pavlaku, mleko i šećer, staviti u šerpu i sačekati da provri. Povremeno mešati.

Kada provri, skloniti sa ringle, pa umešati vanilin šećer i želatin. Mešati da se želatin otopi.

Smesu izsliti u kalupe ili u čaše. Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa staviti u frižider da se stegne.

Ukoliko vam se žuri, stavite u friz ili u zamrzivač. Za sloj sa malinama u šerpicu staviti maline, šećer i 2 dl vode.

Kada provri, umešati čvrstin razmućen u 1 dl vode.

Kuvati nekoliko minuta na niskoj temperaturi uz mešanje. Smesu prohladiti povremenim mešanjem, pa sipati preko stegnute panakote.

Ponovo staviti u frižider da se sve lepo ohladi.

Prilikom služenja dekorisati po želji.

Recept nedelje: Panakota (Panna cotta) sa malinama 3
Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Napomene:

Panakota se pravi od slatke pavlake, zato se tako i zove.

Ali podrazumeva se da je možete napraviti onako kako vam odgovara – pavlaku možete kombinovati sa mlekom.

Količinu šećera prilagodiite ukusu.

Umesto malina možete koristiti neko drugo crveno voće ili mešavinu.

Recept  za pripremu možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas, a možete je pratiti i na Instagramu.

Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona.

Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari