Recept nedelje: Rozen sa makom 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Rozen sa makom je još jedna varijacija na temu kolača sa rozen koricama. Neko kaže da se zna šta je rozen torta i da drugo ne priznaje.

A ja baš volim da eksperimentišem sa rozen koricama. Kome se ne sviđa, jednostavno ne mora da jede. Obožavam ove korice i često ih koristim.

Rozen sa makom, sastojci:
400 g mlevenog maka
350 g šećeraRecept nedelje: Rozen sa makom 2
400 ml mleka
1 kašika vanilin šećera
200 g margarina/putera
200 g mlevenog keksa

1 pakovanje korica za rozen tortu (8 korica)

Glazura:
200 g bele čokolade
75 ml slatke pavlake

Rozen sa makom, priprema:
U šerpici sjedinite mak, mleko i šećer.
Kuvajte nekoliko minuta od momenta vrenja.
Sklonite sa ringle, pa dodajte margarin/puter i vanilin šećer.
Mešajte dok se svi sastojci ne sjedine.
Umešajte keks.

Fil podelite na 7 delova i toplim filom nafilujte korice.

(Stavljam po 4 pune kašike fila na svaku koricu.)

Upakujte kolač u kesu, stavite nešto teško preko (ja koristim malo deblju drvenu dasku za sečenje) i ostavite kolač u frižideru da prenoći. Potom ga prelijte glazurom koju ćete napraviti tako što ćete na niskoj temperaturi istopiti belu čokoladu uz dodatak slatke pavlake. Slatku pavlaku dodajte postepeno jer vam možda neće biti potrebna navedena količina. Kolač isecite na komade željene veličine i pospite nemlevenim makom. Nekada sečem kocke od oko 20 g, nekada manje (kocke ili štanglice).

Napomene:

Ukoliko vam je neophodna posna rozen sa makom, mrsne sastojke zamenite posnim.
Umesto bele čokolade možete koristiti crnu ili mlečnu, po izboru.
Meni se baš dopada kombinacija maka i bele čokolade.
Kada je mak u pitanju, bitno je da je čist mak, ne koristim mešavine koje sadrže šećer,, cimet i druge dodatke.
Količina šećera se može prilagoditi gorčini maka.
Moje mišljenje je da je svaka rozen torta, pa i rozen sa makom, lepša i ukusnija posle nekoliko dana.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima. Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari