Recept nedelje: Sočivo 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

U poslednje vreme sam više puta čula da mnogi ne znaju šta je sočivo i da ga nikada nisu jeli. Ima više vrsta sočiva, a ja najčešće koristim zeleno.

Crveno malo ređe, uglavnom za čorbe. Sočivo se brzo priprema. Od njega možete napraviti razna jela.

Najčešće ga pripremam na sledeći način.

Sočivo, sastojci:Recept nedelje: Sočivo 2

  • ulje po potrebi
  • 1 glavica crnog luka, sitno iseckana
  • 1 kašičica aleve paprike
  • 2 šargarepe, iseckane
  • komad celera, iseckan
  • 1 čen belog luka, sitno iseckan
  • 1/2 praziluka, iseckanog
  • 300 g sočiva
  • 1 kašika ovsenih pahuljica
  • 2 lovorova lista
  • začini po ukusu: so, biber, mrvljena ljuta paprika, peršunov list…

Priprema:

Sočivo najčešće potopim nekoliko sati bez obzira što se ono brzo kuva.

Ako nemam vremena, držim ga u toploj vodi dok pripremam ostale sastojke.

Na vrelom ulju propržite crni luk, dodajte celer i šargarepu, pržite kratko, pa dodajte alevu papriku.

Potom dodajte sve ostale sastojke i sipajte oko 1 l vode.

Kuvajte na srednjoj temperaturi dok sočivo ne omekša.

Začinite po ukusu.

U zavisnosti od toga da li želite čorbu ili varivo, sipajte više ili manje vode.

Dok kuvate sočivo, možete sipati manje vode, pa je dodavati postepeno po potrebi.

I to je sve.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari