Kako da pripremite šargarepu ovih letnjih dana: Nekoliko predloga kako je sve iskoristiti u jelima 1foto Nadica Jakovljev/Danas

U supi, u salati, kao cušpajz, presna, kuvana, dinstana, karamelizovana, na kolutiće, kockice ili isečena žilijen, sve je to šargarepa, bez koje se ne može zamisliti savremena mesna ili vegetarijanska kuhinja.

Svako povrće je zdravo ali šargarepa je verovatno jedno od najzdravijih. Da li presna ili kuvana, neizostavan je sastojak i mesne i vegetarijanske kuhinje. Može se jesti i kad ste zdravi i kad ste bolesni i kad ste na dijeti i kad biste da se ugojite. Prepuna vitamina i minerala, dobra je za kožu, za vid, za creva, za nerve, za krvne sudove.

Odlična je i za mlade i za stare i za zdrave i za bolesne.

Prvo povrće koje bebe probaju baš je šargarepa.

Što je još važnije, ima je preko cele godine i nije previše skupa. Ukusna je u proleće, mlada, ali isto je tako ukusna i u jesen i preko zime.

I odličan je prijatelj svom ostalom povrću. Odlično se slaže sa graškom i boranijom, peršun i paštrnak joj su najbolji drugovi, vole je i kupus i karfiol.

Lako se i brzo priprema i idealno je povrće za dane kada biste nešto sa kašikom a da ne pregrejete stan ringlom.

Evo nekoliko predloga kako da je pripremite ovih letnjih dana.

Pripremite presnu salatu od rendane šargarepe, cvekle i jabuke. Odredite količinu i odnos, prelijte dresingom od maslinovog ulja i limunovog soka i uživajte.

Prodinstajte na glavici crnog luka i jednog čena belog tri, četiri šargarepe isečene na kolutiće, dodajte malo soli, bibera i peršunovog lišća, vode nalijte taman da se sve ovo ukuva kao varivo. Belo meso ispecite na grilu i eto ukusnog i brzog letnjeg ručka.

Želite kompletno jelo sa šaragrepom. Prodinstajte glavicu crnog luka, jedan file od pilećeg belog mesa isečen na kockice, dve, tri šargarepe isečene na kolutiće, začinite po svojoj volji, posolite, pobiberite, može i malo mediteranskih začina,  posle pola sata dodajte malo aleve paprike i eto paprikaša sa šargarepom.

Karamelizovana šaragrepa u komadu odličan je prilog svakom pečenju. Kako da je karamelizujete?

U tiganj stavite očišćenu celu šargarepu ali manju, malo putera, smeđeg šećera, poslite i pobiberite. Pustite da se šećer karamelizuje i da se šaragrepa na tom šećeru malo prži. Onda prelijte vodom i kuvajte najviše desetak minuta. Za kratko vreme dobili ste odličan prilog za svaku vrstu mesa, toplog ili hladnog pečenja.

Ukombinujte je sa đumbirom i napravite potaž.

Šargarepa je zgodna i za mafine a nadaleko je poznata torta od šargarepe.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari