Krostata - italijanska pita jednostavna za pravljenje (RECEPT) 1Foto: M. P. / Danas

Kao što naslov kaže, Krostata ili Crostata alla mermellata je italijanska pita sa džemom, lako se pravi i neodoljivog je ukusa.

Testo je slično našoj lenjoj piti sa jabukama, samo se postupak pripreme malo razlikuje.

Jednako je lepa sa džemom od kajsija i šljiva, odlična je i sa džemom od višanja ali u mojoj verziji pravi se sa svežim šljivama.

Većina naših domaćica ima šljive u zamrzivaču, ostavljene za omiljene gomboce sa šljivama. Jedno pakovanje, od oko osam do deset šljiva mogu da upotrebe za ovu pitu.

Recept sam našla kod moje koleginice i odmah ga ispobala, uspeva iz prve i odličan je.

Potrebno je: 500 grama brašna, 250 margarina sa puterom ili puter, 300 grama šećera, 3 jajeta, pola kesice praška za pecivo, 10 šljiva, šećer u prahu za posipanje.

Priprema: Zamesiti testo od brašna, šećera, praška za pecivo, jaja i putera. Ostaviti pokriveno folijom u frižideru da odstoji sat vremena, može i duže.

Testo je lepljivo, najbolje ga je razvući oklagijom na pak-papiru, koji je posut brašnom. Istanjiti ga na četiri milimetra debljine, iseći ga u obliku okrugle tepsije i pažljivo položiti u nju.

Prekriti testo papirom za pečenje i preko njega staviti pirinač ili pasulj. Peći u rerni na 180 stepeni 10 minuta.

Izvaditi iz rerne, nafilovati četvrtinama šljiva poređanim u krug. Od ostatka testa iseći šire trake i pokriti unakrst pitu.

Peći još 20 minuta u rerni na 180 stepeni. Ukoliko vam se čini da se rumeni, prekriti je alu-folijom da ne zagori.

Gotovu pitu ohladiti, pa posuti šećerom u prahu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari