Pečena punjena bundeva (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Bundeve, tikve, muskatne bundeve, duleci, buče (ulje) su pravi jesenji predstavnici plodova koje rado koristimo u kulinarstvu. Varijteta koliko hoćete, kako u bojama žute, narandžaste, bele, zelene, crvene, u veličini, ali i oblicima.

Pored jestivih bundeva imamo i ukrasne koje služe za jesenju dekoraciju.

U ishrani se rado pravi slatka pita sa bundevom i cimetom, krepka čorba od bundeve ili tart, a možda i džem. Mi ćemo danas praviti bundevu punjenu nadevom od mesa.

Bitno je da pored punjenja od mesa, možemo napraviti i fil sa pečurkama, pirinčem, krompirom.

Šta nam je sve potrebno:

  • 1 bundeva srednje velićine (oko 2kg)
  • 1 glavica luka
  • 400g junećeg mlevenog mesa
  • jedno jaje
  • 200g pečurki
  • 120g pirinča
  • 250ml bujona
  • beli luk
  • so, biber, začini
  • maslinovo ulje

Način pripreme:

Na ulju propržiti luk (crni i beli) i meso, dodati jaje kao i začine. Pečurke iseči na listiće takođe propržiti na maslinovom ulju.

U tiganj stavite malo ulja, propržiti pirinač koji smo prethodno oprali i naliti bujonom neka se pirinač kuva 15 minuta.

Na kraju u stakleno posudi pomešati pirinač, pečurke i meso, ako treba dodati još začina.

Bundevu oprati, osušiti odseći poklopac i sačuvati. Sada kašikom izvaditi seme iz bundeve i končiće i puniti nadevom koji smo pripremili i poklopiti bundevu.

Peći na nauljenom plehu, dodati malo vode, 50 minuta na 180C. Probati viljuškom. Ako treba peći još 10 minuta.

Bundevu celu servirati na tanjir, posuti peršunom i poslužiti uz kiselu pavlaku.

Seći na kriške.

Uživajte!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari