Pohovani brokoli (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Brokoli je veoma ukusno, zdravo povrće, prelpog izgleda. Biljka je tamnozelene boje ima dužu stabljiku i na vrhu glavicu sa sitno zrnastim cvetovima koji su pored toga što deluju nežno, čvrsti.

Brokoli kao povrće ima široku primenu u kulinarstvu, može se kuvati, blanširati, pržiti, grilovati ili jesti sveža salata od cvetića, napraviti pire.

Prvi i najvažniji korak je da pravilno skuvamo brokoli, a onda ga pripremamo na više načina, kao dodatak supama, čorbama, potaž od brokolija, kao prilog mesu.

Preporuka je kratko blanširani ili kuvati na pari brokoli sa dodatkom nekoliko kapi maslinovog ulja i limuna. Lepo se slaže sa jajima. Osim što brokoli daje lep ukus jelu, zeleni cvetovi su idealni za dekoraciju.

Šta nam je sve potrebno:

  • 2-3 glavice brokolija
  • 250g brašna
  • 3-4 jaja
  • 200g prezli
  • so, biber, aleva paprika, beli luk u prahu, timijan (od pola do jedne kašičice po začinu)
  • ulje ili puter

Način pripreme:

Brokoli oprati pod mlazom vode, pa ga spustiti u posudu sa posoljenom vodom. Može se kuvati ceo zajedno sa drškom, ili odvojeno drška i cvet. Drška treba da se kuva duže od cveta, ali ukupno ne kuvati duže od pet minuta, želimo da sačuvamo zdrave sastojke. Lepu zelenu boju ćemo sačuvati ako nakon kuvanja brokoli potopimo u hladnu (ledenu) vodu. Kada se brokoli ohladi, seći na željenu veličinu, samo cvetove, ili dršku zajedno sa cvetovima debljine oko 2cm.

Pohovani brokoli (recept) 2
Foto: Vesna Laćarak

Sada pripemiti 3 posude: jednu za brašno sa začinima, drugu za umućena jaja, treću za prezle.

Sledeći korak je da komadiće brokolija, kako smo ih već isekli, uvaljamo u brašno, jaja, pa prezle.

Može se pržiti u ulju sa obe strane dok ne porumeni, nakon toga obavezno brokoli odložiti na ubrus, način da odstranimo višak ulja.

Ili ćemo u pleh za pečnje staviti papir, namazati dno sa malo ulja (puter) i peći u zagrejanoj rerni pola sata na 190C. Kada brokoli dobjiu lepu rumenu boju gotovi su.

Servirati kao prilog ili uz neki umak.

Uživajte!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari