Recept nedelje: Rolat sa makom 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Poslastica koja se najčešće priprema sa makom je štrudla. Ali sada sam vam pripremila nešto malo drugačije i jednostavnije za pripremu.

U pitanju je rolat sa makom.

Recept nedelje: Rolat sa makom 2
Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Sastojci za biskvit:

  • 4 jajeta
  • 4 kašike šećera
  • 4 kašike ulja
  • 4 kašike brašna

Sastojci za fil:

  • 200 g mlevenog maka
  • 200 g šećera
  • 2 dl mleka
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 100 g putera/margarina
  • 100 g mlevenog keksa

Priprema biskvita:

Penasto umutite belanca, pa dodajte šećer i mutite dok se on ne istopi.

Dodajte žumanca i ponovo umutite.

A zatim ulje uz neprekidno mućenje.

Na kraju umešajte brašno.

Pleh okvirnih dimenzija 30*30 obložite papirom za pečenje, izlijte smesu i poravnajte.

Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 8 minuta.

Proveravajte tokom pečenja, kada se biskvit odvoji od papira, gotov je, ne treba da bude taman.

Prohladite ga malo, pa uvijte u rolat zajedno sa papirom.

Recept nedelje: Rolat sa makom 3
Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Priprema fila:

Sjedinite mak, mleko i šećer.

Kuvajte nekoliko minuta od momenta vrenja uz neprekidno mešanje na srednjoj temperaturi.

Sklonite sa ringle, dodajte vanilin šećer i maslac i mešajte dok se svi sastojci sjednie.

Potom umešajte keks.

Odvijte biskvit, premažite ga filom od maka i uvijte, ali ovog puta bez papira.

Rolat ostavite u frižideru oko sat vreena.

Pre služenja ga možete posuti šećerom u prahu ili preliti čokoladnom glazurom.

Ili ga jednostavno poslužite bez ičega.

Recept možete naći i na blogu26

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas, a možete je pratiti i na Instagramu.

Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari