Recept nedelje: Tiger bread (tigrasti hleb) 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Tigrasti hleb ili zemičke. U zavisnosti od toga koji oblik više volite. Poenta kod ovog hleba je izuzetno hrskava i ukusna korica.

Naravno, dok je pecivo sveže i toplo. Testo možete napraviti po izboru, ali smesa za koricu mora biti od bezglutenskog brašna.

Tigrasti hleb, sastojci:

  • 300 g brašna tip 500
  • 50 g integralnog pšeničnog brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica sećera
  • 1 kašičica suvog kvasca
  • 2 dl mlake vode
  • 30 ml ulja
Recept nedelje: Tiger bread (tigrasti hleb) 2
Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Sastojci za premaz:

  • 50 g pirinčanog brašna
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica suvog kvasca
  • 1/4 kašičice soli
  • 70-80 ml toplog mleka
  • 1 kašika ulja

Priprema:

Prvo umesite testo od navedenih sastojaka.

Otavite ga na toplom mestu da se udvostruči (prethodno ga dobro upakujte da se ne suši).

Potom umutite sastojke za premaz – sjedinite sve sastojke i lepo izmešajte.

Mleko sipajte postepeno i po potrebi dodajte još mleka ili vode jer treba da se dobije smesa kojom lepo može da se premazuje pecivo.

Smesu ostavite da odstoji.

Recept nedelje: Tiger bread (tigrasti hleb) 3
Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Kada testo naraste, udvostruči se, napravite hleb ili zemičke i ostavite na toplom mestu do lepo ne naraste.

Premažite smesom od pirinčanog brašna i pecite u zagrejanoj rerni na 180-200 stepeni dok pecivo lepo ne porumeni (20-25 minuta).

Napomene:

Kakve će biti šare na vašem hlebu ili pecivu, zavisi od više faktora – od toga kakvo je testo, koliko je gust premaz i od temperature u rerni.

Bez obzira na šare, hleb će uvek imati neodoljivo hrskavu koricu.

Mi smo  odlučili da napravimo aromatične sendviče – premazali smo začinjenim puterom, stavili pečenicu, sir i bosiljak.

A vi izaberite ono što volite.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas, a možete je pratiti i na Instagramu.

Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari