Vege recept: Švarcvald torta 1Foto: Naual A. Hansen

 Black Forest Cake kod nas poznatija kao Švarcvald torta. Za sve ljubitelje kombinacije višanja, ruma, čokolade i šlaga u kojoj mogu da užvaju svi.

Za kore:

  • 570 gr pšeničnog brašna;
  • 210 gr šećera;
  • 1.5 dcl ulja;
  • 6 dcl mineralne vode;
  • 2 dcl biljnog mleka;
  • 1 kaf. kaš. sode bikarbone;
  • 4 sup. kaš. kakaoa;
  • 1 kaf. kaš. gustina

Fil od šlaga:

  • 6 dcl kvalitetnog veganskog šlaga;
  • 1 sup. kaš. vanillin šećera;
  • 4 sup. kaš. prah šećera

Za fil od višanja:

  • 7 dcl preostalog soka od ceđenja višanja;
  • 5 sup. kaš. gustina;
  • 4 sup. kaš. šećera;
  • 2 sup. kaš. ulja

Dodatno:

  • 380 gr očišćenih višanja;
  • 0.3 dcl esecije ruma;
  • 12 sup. kaš. biljnog mleka za nanošenje na pečenu koru;
  • 80 gr cokolade + 1 sup. kas. ulja, istopiti zajedno

1. Pomešati sve suve sastojke. Pomešati sve mokre sastojke. Spojiti suve i mokre sastojke i izmiksirati mikserom. Podeliti na 3 jednaka dela i peći na papiru za pečenje na 190 Celsijusovih stepeni 25 minuta, u kalupima za torte prečnika 20 cm. Ohladiti.

2. Dok se kora peče pripremiti fil od višanja: 6 dcl soka od višanja pomešati sa gustinom, uljem i šećerom i zagrevati da provri u mikrotalasnoj (u intervalima od po 2 minuta, potom 1 min. i na kraju 30 sek., mešajući u međuvremenu) ili na šporetu. Pustiti da kratko ključa posle vrenja. Skloniti sa ringle i ohladiti.

3. Višnje poprskati rumom i ostaviti ih po strani 15 minuta da upiju rum esenciju.

4. Filovanje torte: položiti koru u modlu za pečenje torte sa koje se kasnije skida obruč, naneti 4 supene kašike biljnog mleka ravnomerno po površini. Naneti 1/3 fila od višanja, odozgo staviti 1/3 očišćenih višanja, i preko naneti šlag. Ponoviti ovaj korak istim redom još dva puta.

*Napomena: Morate staviti u friz da se površina torte stegne pre nanošenja čokoladne glazure pogotovo ako koristite ređi šlag. Sačuvati šlag za dekoraciju.

Preliti čokoladnom glazurom.

Dekorisati tortu šlagom. Staviti u frižider preko noći, ili u friz na 4 sata. Poslužiti hladnu tortu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari