Revolucionarna japanska dijeta sprečava gojenje i produžava život 1Fotografija: Shutterstock

Hara Hachi Bu naziv je japanske dijete koja garantuje održavanje zdrave telesne težine, te bolji i duži život, tvrdi njen autor dr Visente Mera, stručnjak za regenerativnu medicinu. Metoda je nastala posmatranjem japanskog stanovništva i zaključkom kako određene navike u ishrani osiguravaju duži životni vek i kontrolišu gojenje.

„Možete da jedete dok niste gladni ili dok ste pomalo gladni. To je upravo ono što rade Japanci”, započeo je dr Mera, pojasnivši kako pojam Hara Hachi Bu znači ‘nekonvencionalna restrikcija kalorija’. Ovu pojavu uočio je proučavajući populaciju Okinave, grupe ostrva u arhipelagu Rjukju.

Hara Hachi Bu u praksi

„U praksi, radi se o tome da u stomak ne stavljate više od 80% hrane koju može da primite, a da jedete upravo ono što želite da pojedete. Ova jednostavna formula i delotvorna filozofija omogućuje držanje unosa kalorija pod kontrolom, kao da želite da kontrolišete svoj budžet odlukom da ćete potrošiti najviše 80 procenata prihoda”, kaže autor ove efikasne metode.

Dr Mera preporučuje ovu metodu pacijentima s viškom kilograma, a preporučljiva je i za sve osobe koje žele da održe trenutnu kilažu jer, zbog 20% manjeg unosa kalorija, garantuje prevenciju debljanja.

Osim što ima pozitivan učinak na kontrolu kilaže, pokazalo se kako ovakav način ishrane produžava život. Naime, stanovnici Okinave ima iznadprosečno velik broj stogodišnjaka u svom stanovništvu.

„Možda upravo njihov poseban stil restrikcije kalorija ima veze s dugovečnošću. Oni se jednostavno drže pravila ‘jedite dobro, ali napustite sto osećajući se pomalo gladni”, kaže dr Mera, naglašavajući pravilo koje je kontradiktorno sa zapadnjačkim stilom prejedanja i stavljanja naglaska na pun stomak.

Kako se pridržavati Hara Hachi Bu dijete?

Dr Mera svestan je kako je prosečnom Zapadnjaku teško da se privikne na novu naviku ‘ustajanja od stola dok oseća blagu glad’, no tvrdi da postoji jednostavno rešenje za to.

Osim toga, nutricionistkinja Paola Roso pojašnjava kako lagano jedenje pomaže u prenosu informaciju sitosti u mozak, te značajno pomaže u manjem unosu hrane.

„Da biste ustali od stola pomalo gladni ili da biste razlikovali fizičku od emocionalne gladi, morate dati želucu vremena da pošalje signal sitosti mozgu nakon jela. Ovo može da potraje nekoliko minuta. I upravo u tim minutima nastavljamo da jedemo, a zbog tog unosa često se osećamo loše, jer je to količina koja nam nije potrebna.’

Na tom tragu su i prethodni radovi dr Mere u kojim je naglašavao kako sporim jedenjem i svesnim gutanjem dolazi do poboljšanog procesa varenja, te pravovremenog osećaja sitosti, ističući kako se 10% varenja odvija upravo u ustima.

Koje namirnice uvrstiti u prehranu?

Za kraj, dr Mera izneo je listu orijentalne superhrane koja pomaže u gubitku kilograma.

  • Miso: tradicionalan japanski začin u obliku paste, delotvoran tokom određenog vremena konzumiranja, jer podstiče varenje i ima direktan učinak na starenje
  • Liči: azijska trešnja s dvostruko više vitamina C od citrusa i izraženim dejstvom na mladolikost kože
  • Umeboši šljiva: japanski kiseli krastavac koji daje energiju i reguliše loš holesterol
  • Azuki: japanska mahunarka koja pruža brz osećaj sitosti, te sadrži visok udeo vlakana
  • Kombu alge: bogate vlaknima i antioksidativnim svojstvima

Izvor: tportal.hr

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari