Slatka jelka (recept) 1Foto: V. Laćarak

Jedino što je potrebno da provedemo dosta vremena pretražujući i čitajući taj sadržaj.

Potreban je još jedan važan preduslov, a to je da da volimo kulinarstvo i da smo otvoreni prema drugim načinima pripreme hrane, izboru namirnica, njihovom kombinovanju, želje da isprobamo nešto novo, a prvenstveno da imamo smisla da prepoznamo nečiju lakoću snalaženja u kuhinji i kreativnost koju ljudi pokazuju.

Slatka jelka (recept) 2
Foto: V. Laćarak

Pošto su praznici pred nama, evo jedne od tih kreativnih ideja koju smo videli (Pinterest) i odmah isprobali. Naravno priprema se za veoma kratko vreme.

Šta nam je sve potrebno:

  • jedno pakovanje lisnatog testa (dva komada unutar pakovanja)
  • 150g nutele
  • šećer u prahu
  • žumance

Način pripreme:

Dva komada odmrznutog lisnatog testa razvući oklagijom u pravougaoni oblik.

Nožem iseći oblik jelke, premazati nutelom po celoj površini prvi sloj testa oblika jelke.

Sada preko tog sloja staviti drugi deo testa, pa iseći viškove.

Sad kad smo dobili jelku u komadu, treba seći trake širine oko 1cm, od dole prema vrhu, simetrično sa obe strane, treba voditi računa da nam po sredini ostane testo širine od 1,5cm.

Kada trakice isečemo ne do kraja, treba ih uvrtati, tako da će se videti delovi testa prošarani čokoladnim kremom.

Od ostataka testa iseći zvezdu za vrh jelke i stablo.

Kad smo završili uvrtanje i kad smo postavili zvezdu i stablo, celu jelku premazati umućenim žumancetom. Peći 30 minuta na 180C.

Najlakše je testo staviti na papir za pečenje, pa na tome raditi, tako sa papirom staviti u kalup za pečenje.

Kad je jelka gotova, posuti šećerom u prahu, poslužiti toplu.

Uživajte!

close
Slatka jelka (recept) 3

Prijavite se za
NJUZLETER

Svake subote u formi mejla biće Vam dostupan pregled nedelje koji za Vas biraju i komentarišu kolumnisti Danasa.

Vaša email adresa biće korišćena isključivo za potrebe slanja njuzletera u skladu sa Politikom privatnosti.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.