Tart sa limetom - Key lime pie (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Key West je grad ostrvo i predstavlja najjužniju tačku Floride, nalazi se bliže Kubi nego Majamiju.

Klima je takva da je vlažno ali i veoma toplo većim delom godine, te na našu sreću rastu divne plantaže lajma-limete.

Ovaj plod je nešto sitniji u odnosu na neke druge vrste lajmova, koji je inače sitniji i ima tamno zelenu koru u odnosu standardni limun.

Ki lajm je slađi i ima divnu citrusnu notu. Limeta ima veliku primenu u kulinarstvu ali i kod pripreme koktela.

Davne 1850. godine osmišljen je ovaj prelepi kolač, koji se verovatno svrstava u najpopularnije kolače Amerike. Bitno je da kao sastojke koristimo limetu i kondenzovano mleko.

Šta nam je sve potrebno: 

  • Tart sa limetom - Key lime pie (recept) 21 pakovanje integralnog keksa
  • 75g putera
  • 65g šećera

Za krem:

  • 1 konzerva slatkog kondenzovanog mleka
  • 4 žumanca
  • 100 ml soka od limete (5-6 komada)
  • korica od  limete

Način pripreme:

Samlevenom keksu dodati šećer i otopljeni puter, sjediniti Keks utisnuti u okrugli kalup za tart, pa peći 10 minuta na 170C.

Izvaditi kalup sa keksom i ostaviti da se ohladi.

Žumanaca umutiti, dodati narendanu koricu limete, pa u mlazu lagano sipati kondenzovano mleko, mešati još nekoliko minuta dok se ne sjedini.

Ostaje nam da dodamo sok od limete. Promešati sve zajedno pa uliti kremu u kalup koji smo već spremili od ispečenog keksa i peći još 10-15 minuta u zagrejanoj rerni na 170C.

Kada se kolač ohladi, staviti ga u frižider. Ukrasiti šlagom ili umućnim belancima koje ćete dodatno staviti u pećnicu na nekoliko minuta i obaveznim zelenim kolutovima limete.

Uživajte!

https://www.facebook.com/www.danas.rs/videos/767389190113116/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari