Vege recept: Kuglof sa zebra šarom 1Foto: Vege zajednica

Jedno od najčešćih pitanja o veganskim tortama i kolačima i odgovor na njega: Kako mogu uspešno da napravim kolač bez jaja, maslaca ili mleka?

Veganski kolači i torte mogu biti ukusni, uspešno napravljeni i bogatog ukusa bez potrebe da se koriste sastojci koji iza sebe imaju okrutne i tužne priče o patnji drugih bića. I najčešće vam nisu neophodni neobični sastojci koji se teško pronalaze. Uz par lakih trikova, kada znate koja je uloga određenih namirnica i šta se čime može zameniti, dobićete iste ili još bolje rezultate.

Jaja se u kolačima koriste kako bi doprinela punoći ukusa, vezala sastojke i pomogla da kolač naraste. Da biste nadoknadili masnoću koja postoji u jajima, možete dodati još malo ulja. U zavisnosti od recepta, kao zamena za jaje mogu se koristiti i kaša od banane ili jabuke, kikiriki puter ili puter od neke druge vrste orašastih plodova. U ovom receptu nije vam potrebna nijedna zamena ovog tipa.

Za vezivanje sastojaka u kolačima bez jaja ponekad se koriste laneno ili čija jaje – mleveni lan ili čija seme pomešani sa vodom u odgovarajućoj razmeri. U ovom receptu nije vam potrebna ni ova zamena.

Da bi veganski kolač/torta narasli, koriste se prašak za pecivo ili soda bikarbona. Takođe, jabukovo sirće reaguje sa biljnim mlekom i pomaže u dodatnom narastanju.

Želimo da iskoristimo priliku da vas pozovemo na jedan humanitarni događaj gde ćete moći da probate razne veganske kolače, a možda i ukradete i pokoji recept od naših vrednih volontera i volonterki.  U subotu 19.06. od 12 do 17 časova u veganskom i low-waste kafeu VeZa organizujemo humanitarnu pop-up poslastičarnicu i izložbu ScrabbleArt radova za Subotičke njuškice i Jovankine pse. Ovde ćete moći da probate razne kolače i poslastice u zamenu za željenu donaciju za njuškice koje su u problemu. Dođite da se upoznamo, družimo, da nas pitate bilo šta što vas zanima u vezi sa veganstvom, da zajedno pomognemo njuškicama i zasladimo se kolačima koje su spremile naše volonterke i volonteri i donirali restorani i poslastičarnice.

Kuglof sa zebra šarom

Ukoliko volite zavodljivi ukus čokolade, ali želite lagani dezert, ili ste podjednako ljubitelj i čokolade i vanile, ovo je pravi recept za vas. Mekan i sočan kuglof, interesantnog crno-belog izgleda, idealan je par omiljenom čaju ili kafi. Poput male crne haljine, prikladan je za mnoge prilike, bilo da ćete u njemu uživati samo vi ili ćete ga podeliti sa dragim osobama. Njegov izgled nikoga neće ostaviti ravnodušnim, a lakoća pravljenja može ostati vaša mala tajna.

Vreme pripreme: 30 minuta (+ 50 minuta pečenje)

Vege recept: Kuglof sa zebra šarom 2
Foto: Vege zajednica

Broj porcija: 12

Sastojci:

  • 3 ½ šolje (440 g) mekog belog brašna
  • 2 šolje (400 g) šećera (zbog belog sloja od vanile neophodno je koristiti beli šećer; po želji se može koristiti smeđi ili kokosov šećer, ali samo u čokoladnom sloju)
  • 3 kašičice praška za pecivo
  • ½ kašičice sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 2 šolje (500 g) biljnog mleka po želji, sobne temperature
  • ¾ šolje (190 g) biljnog ulja blagog ukusa ili rastopljenog margarina
  • 2 kašike jabukovog sirćeta
  • ¼ šolje (25 g) kakao praha + 2 kašike biljnog mleka
  • 1 kašika ekstrakta vanile
  • Po želji 200 g crne čokolade, za preliv

Uputstvo za pripremu:

Zagrejte rernu na 180°C. Premažite kalup za kuglof rastopljenim margarinom ili uljem, a zatim preko njega lagano pospite kakao.

U velikoj posudi pomešajte brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Mešajte dok se sastojci ne sjedine. Zatim dodajte mleko, ulje i jabukovo sirće i ponovo promešajte dok se sastojci ne sjedine. Važno je da ne mešate testo previše, već samo do sjedinjenja sastojaka.

Smešu podelite u dve posude (otprilike po 750g testa u svakoj). U jednu posudu dodajte kakao prah i biljno mleko, a u drugu ekstrakt vanile. Izmešajte testo u svakoj od posuda dok se ne sjedini sa novim sastojcima koje ste dodali. Potrebno je da obe smese imaju istu konzistenciju (da budu iste gustine), kako bi zebra šara bila uspešna. Ukoliko je potrebno, dodajte još brašna ili mleka do postizanja istih gustina.

Za naredni korak biće vam potrebne dve iste merice – možete koristiti dve iste šolje. U kalup sipajte pola šolje čokoladnog testa. Testo sipate tako što ga izlivate u jednoj tački kalupa. Zatim, u istoj tački sipajte pola šolje testa od vanile. Slojevi će se sami rasporediti. Nastavite da na smenu dodajete čokoladno testo i testo od vanile u istoj tački. Zebra šara će se sama formirati naizmeničnim dodavanjem različitih testa.

Kolač se peče 50 do 60 minuta ili dok čačkalica kojom proveravate da li je testo pečeno ne izađe iz njega čista. Ostavite kolač da se ohladi u kalupu 10 minuta, a zatim ga izvadite iz kalupa i ostavite da se hladi još 10 minuta. 

Dodatno možete preliti kuglof rastopljenom crnom čokoladom i ukrasiti ga po želji.

Može se čuvati u zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi 1 dan, u frižideru 5 dana ili u zamrzivaču do mesec dana.

Vege zajednica je udruženje mladih ljudi koji aktivno i vredno rade kako bi ovaj svet postao bolje mesto za sve životinje.

Trudimo se da nam akcije budu što raznovrsnije, sprovodimo ulične akcije i radne akcije u azilima po Srbiji, aktivni smo na društvenim mrežama, svakog meseca radimo na novom broju Vege biltena (koji je sjajan newsletter/časopis, takođe, potpuno besplatan, pa ne propustite da se prijavite slanjem svoje email adrese na office@vegezajednica.org), prevodimo zanimljive članke i knjige, vodimo kampanju Slomimo kaveze, u okviru koje se borimo za koke nosilje u industriji jaja – svašta nešto, a sve radi konačnog oslobođenja životinja.

Borimo se za svet u kojem će se životinje posmatrati kao svesna i osećajna bića kakva i jesu, gde će se poštovati i vrednovati kao ravnopravni stanovnici ove planete. Ukratko, spasavamo svet dok se dobro zabavljamo.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Vege recept: Kuglof sa zebra šarom”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.