Kako naše telo reaguje na preskakanje obroka? 1Foto: Shutterstock/Lucky Business

Ako ste ikada preskočili obrok, a to se dešava čak i onima koji se brinu da uvek doručkuju, ručaju i večeraju, verovatno ste se zapitali šta bi se desilo sa vašim telom da vam to postane navika.

 

Što se tiče redovnog preskakanja obroka, istraživači još uvek prikupljaju dokaze o potencijalnim dugoročnim efektima na težinu i zdravstvena stanja kao što su bolesti srca i dijabetes. Ali koji su kratkoročni efekti na vaše telo kada preskočite obroke?

Smanjuje se nivo šećera u krvi i energije u telu

Redovni obroci tokom dana sprečavaju pad energije tokom istog perioda i održavaju vas budnim i fokusiranim. Ako preskočite obroke, vašem telu počinje da ponestaje trenutnih zaliha glukoze, glavnog goriva mozga. Nizak šećer u krvi može iscrpiti vašu energiju, čineći da se osećate usporeno i slabo. Nedostatak glukoze takođe može otežati koncentraciju. Drugi simptomi niskog šećera u krvi mogu uključivati drhtanje, znojenje i razdražljivost.

Osećaj velike gladi i prejedanja

Kada ne jedete dovoljno često, možete se osećati potpuno preplavljeni potrebom da nešto pojedete. Teško je razmišljati o bilo čemu drugom osim o hrani kada vaše telo nema dovoljno energije. Ovaj osećaj takođe nije dobar za produktivnost na poslu, druženja sa prijateljima i opšte zadovoljstvo u životu. Ako ostanete bez hrane duže vreme, vaše preferencije u hrani se takođe menjaju kada postanete veoma gladni, prenosi magazin Citi.

Gladni ljudi često jedu ugljene hidrate i slatkiše jer im to podiže nivo šećera u krvi i brzo im podiže raspoloženje. Problem je u tome što ovo traje samo kratko vreme osim ako u ishranu ne dodate masti, proteine ili vlakna pored ugljenih hidrata da biste ublažili skok glukoze. Iz toga sledi da ćete uskoro ponovo biti gladni. Ako ste previše gladni, veća je verovatnoća da ćete se prejedati kako biste nadoknadili nedostatak hrane koju ste propustili tokom dana. Prejedanje takođe može izazvati mučninu, zatvor, nadimanje i iscrpljenost.

Poteškoće u koncentraciji

Nedostatak hrane se ogleda i u fizičkoj aktivnosti i vežbanju. Kada vežbate, teško vam je da se koncentrišete na ovu aktivnost ako ste gladni. Takođe, ako ne jedete pravilno pre treninga, imaćete manje koristi od vežbanja nego što biste inače. Isto važi i ako ne dobijete odgovarajući obrok nakon treninga, jer vaše telo ne može da povrati nivoe glikogena (za koji su potrebni ugljeni hidrati) i mišića (koji zahtevaju proteine).

Ukratko, ako ste fizički veoma aktivni, nikada nije pametno preskočiti previše obroka. Stručnjaci u osnovi preporučuju svima da jedu barem svakih nekoliko sati tokom dana.

Tekst preuzet sa N1BIH

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.