Čuvar rejtinga u jesenjem periodu: Zašto Vučić najavljuje nova iznenađenja u Nišu? 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ/MO)

Sami naprednjaci kažu da je nedavni sastanak sa članom njihove stranke Aleksandrom Vučićem, u hotelu „Nais“ nadomak Niša, trajao više od pet sati. Onda je koji dan kasnije predsednik Srbije Aleksandar Vučić došao u Niš da otvori novu fabriku.

Čini se, naprasno je odlučeno da Niš bude i grad domaćin proslave državnog praznika Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. I opet je tu bio i predsednik Vučić, članovi Vlade i naravno Milorad Dodik.

Proslavljeno je jedinstvo u zemlji gde su još žive podele na partizane i četnike, gde se i dalje tuku navijači različitih klupskih boja i gde političari u Narodnoj skupštini ne mogu na miru da debatuju ako nisu uz vlast.

Ali dobro, proslavljeno je opet sa tom neizbežnom političkom mrljom jer se, kako prenose mediji, po stranačkom spisku tražilo od zaposlenih u javnom sektoru Niša da prisustvuju svečanoj ceremoniji. Pa je l’ to partijski ili državni praznik?

I tu su niški naprednjaci izgleda imali zadatak da pokažu partijsku organizovanost i poslušnost i dovedu što više ljudi na događaj. Da li su dobili prelaznu ocenu znaju samo partijski organi, jer kako bi i drugačije bilo u partijskoj državi. Sudeći po pristiglim autobusima iz drugih gradova, bila im je potrebna pomoć.

Međutim, ove učestale posete člana SNS i predsednika Srbije Vučića, mogu da znače samo jedno – rejting SNS u Nišu mora biti bolji. To pokazuju i analize pojedinih agencija koje su i najveći grad na jugu Srbije smestile među one koje bi SNS na predstojećim lokalnim izborima mogao da izgubi.

Zato bi niški naprednjaci od svih poseta njihovog visokopoštovanog člana, najviše voleli da se njegovo ime nađe, ako je moguće, na svakom od 61 mesta, koliko ih ima na listi kandidata za odbornike niške Skupštine.

To bi im garantovalo preko 35 odsto glasova na izborima i mirno formiranje vlasti sa vernim prijateljima iz SPS-a, PUPS-a i još po neke satelit stranke, koje su tu da „štrpnu“ neko preduzeće, radno mesto ili upravni odbor.

I oni su svesni da od njihovog rada nema puno vajde, jer Nišlije, posle 10 i kusur godina dobro znaju sa kim imaju posla. Često se među narodom čuje „ma ne zna Vučić sve, ali rešio bi on to po kratkom postupku nego ne stiže“. Što implicira da se simpatije gaje prema pojedincu, a ne prema stranci.

Nisu uzalud vedete niškog SNS izbegavale ankete i bile protiv njihovog objavljivanja po lokalnim medijima.

Ipak, pitanje je da li će se na predstojećim lokalnim izborima Vučićevo ime uopšte naći i u imenu liste SNS u Nišu.

On više nije predsednik stranke, a šta mislite kako bi prošla opcija pod imenom „Da Niš pobedi – Miloš Vučević“? Da broj 1 na listi bude Dragana Sotirovski? 30 odsto glasova deluje kao misaona imenica.

Pritom, sada već imamo najavu dr Dragana Milića, poznatog i voljenog niškog hirurga, da razmišlja da se, sa grupom lekara i intelektualaca, politički angažuje. Tu su i već poznati „stari“ opozicionari, pa poletna stranka Mikija Aleksića…Postaje tesno na političkom nebu Niša, a vremena je sve manje.

Zato Vučić i najavljuje nova iznenađenja „za 25 dana“. Pa će biti opet i za 35 dana, ma dajte i sve praznike u Niš, nek se slavi. Ali naš narod kaže „ne goji se prase uoči Božića“. Već 11 godina vlasti potrošeno je na pogrešne kadrove i još goru lokalnu politiku.

Usrećili su se pojedinci iz vrha stranke koji su pritom uspeli da se podele na struje koje se teško spajaju. Ako to može da reši jedna fabrika, po koja proslava, miting, medijska kontrola i možda neka budžetska injekcija, onda je politika mnogo moćna stvar.

Ili je ipak sve do naroda, ako je u stanju i ovo da proguta kao „jeftini“ parizer?

Autor je novinar

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari