Nekoliko pitanja Angeli Merkel 1Rade Marković Foto: Privatna arhiva

Poštovana gospođo Merkel,

obraćam Vam se kao građanin Republike Srbije sa nekoliko pitanja, s obzirom na Vaš veliki uticaj na politička zbivanja u mojoj zemlji.

Poznato mi je, naravno, da se Vaš uticaj i autoritet proteže i mnogo šire zahvaljujući i ugledu zemlje čija ste kancelarka i vodeća politička figura do sada bili.

A evo sad i pitanja:

1. Da li je moguće da Vi u vašoj zemlji kao demokratski izabrana kancelarka svakodnevno kršite ustav, a da Ustavni sud Nemačke ne reaguje?

2. Da li je Vama zamislivo i sprovodivo da svaki dan gostujete na nekoj od televizija koje se mogu pratiti u celoj državi Nemačkoj i da pritom komentarišete delovanje Vaših političkih neistomišljenika, a da oni nemaju nikakvu mogućnost da odgovore na Vaše komentare?

3. Da li je u Nemačkoj moguće da Nacionalna televizija (ZDF, ako ne grešim), uporno i svakodnevno dezinformiše nemačke građane, bilo da o nekim stvarima ne izveštava uopšte a o nekim izveštava tendenciozno i propagandno, pri čemu se u političkom smislu potpuno stavlja na stranu jedne političke organizacije, recimo Vaše stranke.

4. Da li je zamislivo da prilikom izbora i glasanja u Nemačkoj, glasači glasaju za vladajuću stranku pod pretnjom otkaza, jer su zaposleni u državnim službama i državnim preduzećima.

5. Da li je zamislivo da su u vladi na čijem ste čelu ministri sumnjivog obrazovanja i ministri koji su plagirali rad kojim su diplomirali ili doktorirali, kao i ministri koji ne mogu dokazati poreklo novca kojim su kupovali nekretnine koje su u njihovom vlasništvu.

6. Da li u Vašoj zemlji postoje ugovori države sa preduzetnicima, stranim i domaćim, koji nisu proistekli iz javnog konkursa i čiji je sadržaj skriven od građana. Ne treba da kažem da su ugovorene cene više puta veće od tržišnih cena.

7. Da li je tužilaštvo u Nemačkoj nemo kao u Srbiji i ne oglašava se ni po jednom kriminalnom slučaju o kojima su javnost informisali malobrojni nezavisni mediji?

8. Da li bilo koji političar u Nemačkoj koji propagira i sprovodi samovolju ima ikakvu šansu za Vašu podršku i da li biste mu pomogli da dospe i održi se na vlasti sada kada odlazite u penziju? Nemačka je država koju veoma cenim.

Mit o Nemcima kao disciplinovanom i vrednom narodu je u Srbiji opšte prihvaćen, a ugled, uređenost i demokratska kultura današnje Nemačke polako briše loše tragove prošlosti koje je Vaša zemlja ovde ostavila.

Upravo iz tog razloga postaviću još samo jedno pitanje: Mislite li da srpski narod zaslužuje šansu da u budućnosti izgradi državu u kojoj će vladati odnosi slični u Nemačkoj?

Ako je odgovor na ovo pitanje DA, onda Vas vaši službenici o stanju ovde ne obaveštavaju tačno, ili je nešto drugo u pitanju. Pa evo vrlo jednostavne informacije.

Vi ste svojom podrškom ovom režimu pomogli da se i ono malo demokratskih standarda osvojenih u prethodnom periodu uruši i da sve ono što u Nemačkoj nije zamislivo ovde postane svakodnevna praksa.

No bez obzira, srpski narod to ipak mora rešiti sam. Želim vam spokojne penzionerske dane, bez obzira.

Autor je vajar.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

13 reagovanja na “Nekoliko pitanja Angeli Merkel”

  1. Sve ona to zna, ali je bas briga za sve izopacenosti u zemlji Srbiji, jer u njoj ne zivi nemacki narod. Ako se ne varam nesto slicno je izgovorio veliki Cercil.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.