Neukaljani lik Jovana Divjaka 1Foto: Medija centar

„Srećan sam da sam bio i ostao na ljudskoj obali života…“ (Jovan Divjak).

Umro je u Sarajevu Jovan Divjak, čovek i general.

U najtežim danima koje Sarajevo pamti, kada su progovorili najgori, Jovan Divjak je odabrao stranu svojih komšija i prijatelja, stranu žrtve i napadnutog.

Odlučio je da brani osnovno pravo svojih sugrađana, pravo na život i pravo na nadu.

Nije se poneo pričom o nemogućnosti zajedničkog života, gde ne možemo sa drugima, ma koliko govorili jezikom istim i delili isto parče neba.

Kao Srbin i rođeni Beograđanin, ostao je u Sarajevu, u kojemu je proveo pola života, ne želeći da se pridruži vojsci koja je pucala na Sarajevo i razarala ga.

Divjak je bio general i čovek koji je hrabrio Sarajlije i tako postao simbol obrane grada.

Hrabar i dostojanstven bio je u ratu, neukaljanog lika; takav je ostao i nakon njega, sa misijom nužnosti obrazovanja, kada je osnovao fondaciju „Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu“, koja pomaže deci koja su izgubila roditelje u ratu da se školuju.

Savez antifašista Vojvodine izražava najdublje saučešće porodici generala Divjaka i svim građanima Sarajeva.

Smrt fašizmu – sloboda narodu!

Autor je Predsednik Saveza antifašista Vojvodine

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

18 reagovanja na “Neukaljani lik Jovana Divjaka”

  • Da,sramno velicanje zlotvora,koji je sluzio fundamentalistickom rezimu,a posle je lamentirao da ga tretiraju kao ikebanu!

  • Evo,nece da objave komentar o ucescu divjaka u zlocin u Dobrovoljackoj,a hvale ga saborci za to.

  • General Jovan Divjak nije ucestvovao ni u kakvom napadu. On je taj koji je naredio da se ne puca i postoji teve snimak toga prikazan stotinu puta. Istina je da oni koji su pucali i ubili 6 ljudi iz kolone nisu procesuirani i to je sramno. Ali to nema veze sa Jovanom Divjakom.

  • Šta kaže, „neukaljani“ lik Jovan Divjak?! Ima li većeg „blata“ i veće kaljuge od postupka ovog čoveka? Šta je gore i niže?

 1. Neukaljani lik a dezertirao iz vojske zemlje kojoj je dao zakletvu. Nije on odabrao neku stranu gde su svi zajedno vec stranu gde su muslimani , da je odabrao stranu gde su svi zajendo borio bi se za opstanak Jugoslavije… nije mi jasno zasto se muslimanksi generali i politicari predstavljaju kao neki naslednici antifasisticke borbe kad to nisu – da su hteli da ostanu svi zajedno ne bi rasturali Jugoslaviju i hteli Bosnu samo po njihovim(muslimanskim) principima. Divljak je odlucio da puca po svojim sunarodnicima (do malo pre toga „bracom jugoslovenima“,) tako da jeste branio sarajlije al samo one muslimanske veroispovesti….

  molim vas da objavite komentar, hvala

 2. Sramota da sen elica izdajnik i ratni zlocinac koji se cak ni sa krstom nije sahranio koliko mrzi Srbe.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.