Ostali napred, Vojvođani, stoj 1

Još 1952, kad su drugovi Leka i Krcun naložili da se list Slobodna Vojvodina preimenuje (mal ne rekoh, grešna mi duša: prekrsti) u Dnevnik, shvatio sam da će tu biti posla i za SANU.

I gle: krajičkom avgusta 2021. njen Izvršni odbor „ocenio je da bi bio opasan presedan uvođenje odrednice „Vojvođanin“ u budućem popisu stanovništva – ne samo sa gledišta načelnih i suštinskih razloga, već i po načinu na koji se do ovog predloga došlo“.

IO ne smatra svrsishodnim objasniti u čemu leži opasnost niti na koji način se do toga došlo. Čim nema objašnjenja, može se nagađati zašto je opasnije biti Vojvođanin nego ratni zločinac.

Pošto su već ukinuli VANU i maltene sve što je mirisalo na Vojvodinu, doći će na red i vojvođanske brigade. Danas ukinu brigade, sutra i njihov učinak. Dakle, poništavanje oslobodilačke borbe i vraćanje na stanje posle 6. aprila 1941.

Nesvestan opasnosti, desetlećima živim među Vojvođanima i družim se s njima. Kao mali ponosno sam pevao pesmu Mlada Vojvođanka: Haj, nek se čuje, haj, nek se zna, da je mlada Vojvođanka borbu vodila. Nije bila u Zadruzi i Parovima, što je poželjno. Borila se protiv fašista. To nije bilo poželjno u Nedićevoj Srbiji. Nije ni u današnjoj. Borila se protiv fašista i Angelina Jovanović iz Ledinaca. Poginula je 23. aprila 1945. u 20. godini. IO SANU nije imao ništa protiv kad su joj uzeli ulicu u rodnom selu. Nije imao protiv ni kad su Milanu Bartošu, akademiku, uzeli ulicu u Veterniku. Naprednim meštanima njegovo prezime nije zvučalo dovoljno srpski. Ako je akademik SANU Bartoš opasan za Veternik i Gina Jovanović za Ledince, prirodno je da je i svako ko se izjasni kao Vojvođanin opasan za IO SANU. Da Gina Jovanović i hiljade njenih vršnjaka oba pola nisu ratovale i poginule u borbi protiv okupatora, IO SANU ne bi ni znao da je nekad postojala Vojvodina. Ni njega ne bi bilo, ili bi bio pod fašističkom šapom.

Šteta što IO SANU ne stiže da kaže, na opštu polzu, nešto lepo i poučno o nauci i umetnosti.

Pošto se stanovništvo vazda popisuje olovkom, kako bi se slobodno izjašnjavanje lakše prepravilo, SANU ne treba da brine. Dobiće rezultate kakvi budu naručeni. U Srbiji se zna bar ko naručuje. Zna se i ko kasnije plaća.

Što se mene tiče, i dalje sam Stari Sloven. Takve nisu priznavali ni Tadićevi popisivači, pa neće ni Vučićevi.

Autor je novinar i publicista iz Novog Sada, drugi po redu glavni i odgovorni urednik Danasa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari