Popis u porodici malog Perice 1Foto: Lična arhiva

Poštovani republički zavode za statistiku,

Ja se zovem Perica, imam devet godina i idem u treći razred osnovne škole. Javljam vam se kao popisivač volonter, kako biste obogatili svoju bazu podataka i dopunili je sa ovim podacima radi tačnijeg uvida u stanje nacije.

U našoj kući živimo mama, tata, deka i ja. Sa nama živi i ujka Bane. On je student već 15 godina i tata kaže da će kad završi fakultet otići i da ću ja tad imati moju sobu. On radi u gradskoj čistoći, i kaže da je ovu godinu očistio… a ostale su mu još dve.

Tata je jednom rekao mami da bi bilo bolje da popisujete šta nemamo nego šta imamo, pa sam zato i napravio ovaj popis u mojoj porodici sa nadom da će vam koristiti. Mama mu je odgovorila da nemamo šećer od po jedan kilogram, da nam ulje ponestaje, da nema mleka a da ćemo uskoro ostati i bez struje.

Tata kaže da je baš prava šteta što nemamo luster, mogli bi da odvrćemo sijalice i tako štedimo struju, a veruje da nam neće isključiti struju jer smo mi ona struja koja je podržala predsednika na stranačkim izborima.

Mama mu je tad rekla da bi mogao da potraži posao a ne da po ceo dan gleda televiziju. Tata nema posao i kaže da za njega nema posla jer on kao diplomirani roštiljdžija godinama bezuspešno pokušava da se zaposli u EPS-u ali ga oni redovno odbijaju.

Mama kaže da nismo ove godine spremili zimnicu i da nemamo čak ni krompira, a tata kaže da je to zato jer je jedna teta rekla da je kod nas povećan broj svadbi, što je uticalo na cenu krompira.

Mama kaže da ako ne zaposlimo dedu preko omladinske zadruge, biće ovo teška zima. Deda misli da neće morati. On nema deo penzije koji su mu uzeli, ali se nada da će mu je vratiti, pa će onda da me vodi u zoološki vrt da gledam majmune.

Tata kaže da od toga nema ništa i da majmune mogu da gledam i na televiziji. Mama kaže da će popis pokazati da li je broj građana u padu, a deda kaže, ali ne i ko ih to sapliće. I dok oni tako pričaju šta sve nemamo, ja se pravim da učim i sve zapisujem, pa sam tako saznao i šta imamo. Nije mnogo, ali je naše.

Od onoga što imamo izdvojio bih to da tata i mama imaju člansku kartu jedne partije pa pred izbore dobijemo po dve flaše ulja. Imamo i jednog čiku što je stalno na televiziji i koji se lavovski bori za nas da i mi jednog dana imamo… sve ono što on ima sada.

I imamo račune koji nam redovno stižu. To bi ukratko bilo sve što se tiče popisa u našoj porodici, a ako sam sa ovim podacima doprineo da imate jasniju sliku kako se kod nas živi, smatraću da sam ispunio svoju građansku dužnost.

Vaš Perica

 Autor je dramski pisac i satiričar

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.