Sudovi zatiru slobodu izražavanja o pojavama plagijatorstva 1Pravni fakultet u Beogradu Foto: Ljiljana Bukvić

Profesor Mitrović je i tada bio član Katedre za teoriju, sociologiju i filozofiju prava Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i jedan od predavača na predmetu Uvod u pravo.

Nedugo potom, katedarske kolege profesora Mitrovića, takođe na predmetu Uvod u pravo – prof. dr Budimir Košutić, akademik Kosta Čavoški, akademik Danilo Basta, prof. dr Radmila Vasić, prof. dr Jasminka Hasanbegović, prof. dr Miodrag Jovanović i prof. dr Goran Dajović – iznele su i obrazložile svoj stav da je navedenom knjigom profesor Mitrović teško povredio moralna autorska prava pok. akademika Radomira D. Lukića i to u odnosu na njegovu knjigu „Uvod u pravo“ (videti bilo koje izdanje, posebno od 1968. do 1995).

Smatramo potpuno pravno neutemeljenim odbijajuće odluke Etičke komisije Pravnog fakulteta i Etičke komisije Univerziteta u Beogradu, po zahtevu Jasminke Hasanbegović protiv Dragana Mitrovića zbog plagijata, kao i usvajajuće odluke Prvog osnovnog suda u Beogradu i Apelacionog suda u Beogradu, po tužbi Dragana Mitrovića protiv Jasminke Hasanbegović zbog povrede časti i ugleda, zato što se sve te odluke zasnivaju na stavu da je Nastavno-naučno veće Pravnog fakulteta u Beogradu meritorno odlučilo da navedena knjiga Dragana Mitrovića nije plagijat.

Naime, Nastavno-naučno veće Pravnog fakulteta u Beogradu nikada nije ni uzelo u razmatranje a kamoli odlučivalo i odlučilo o stavu predmetnih nastavnika iz 2003. godine, a sve i da jeste, sudovi Republike Srbije ne bi bili vezani odlukom tog ili bilo kog drugog fakultetskog ili univerzitetskog tela, nego bi i tada morali da razmotre i ocene dokaze kojima je prof. Jasminka Hasanbegović potkrepila svoju tvrdnju da je reč o plagijatu.

Smatramo da sudovi koji se zaklanjaju iza odluka fakultetskih organa koje nikada nisu donete – umesto da utvrde činjenično stanje na osnovu podnetih i predloženih dokaza i da potom presude po pravu – profesionalno nedopustivo zanemaruju i činjenice i zakone naše zemlje, i drastično ugrožavaju i zatiru slobodu izražavanja o pojavama plagijatorstva.

Nadamo se da će revizijski sud postupati po pravu i da će uvažiti ranije izraženo stručno mišljenje sedmoro nastavnika i saradnika na predmetu Uvod u pravo, koji su i tada bili i sada su u toj oblasti nesumnjivo najstručniji u Srbiji.

U suprotnom, bile bi iznova pogažene osnovne tradicionalne akademske i naučne vrednosti istine i intelektualne čestitosti, koje podrazumevaju poštovanje tuđih naučnih i intelektualnih dela, a ne njihovo protivpravno prisvajanje, a bila bi i potpuno ugušena sloboda izražavanja o pojavama plagijatorstva, i tako podstaknuto dalje nekažnjivo širenje intelektualnih krađa i najdoslovnijeg prepisivanja i prisvajanja tuđih tekstova, radova i knjiga.

Potpisnici:

Akademik prof. dr Danilo Basta, redovni član SANU i redovni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, u penziji

Prof. dr Radmila Vasić, redovna profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, u penziji

Prof. dr Lepa Karamarković, redovna profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta Union u Beogradu, u penziji i nekadašnja predsednica Vrhovnog suda Srbije

Vida Petrović Škero, nekadašnja predsednica Vrhovnog suda Srbije

Prof. dr Ratko Marković, redovni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, u penziji i nekadašnji sudija Ustavnog suda Jugoslavije

Prof. dr Olivera Vučić, redovna profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, u penziji i nekadašnja sudija Ustavnog suda Srbije

Prof. dr Zoran Ivošević, redovni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta Union u Beogradu, u penziji i nekadašnji sudija Vrhovnog suda Srbije

Prof. dr dr h.c. Vladimir Vodinelić, redovni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta Union u Beogradu, u penziji

Prof. dr Vesna Rakić Vodinelić, redovna profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta Union u Beogradu, u penziji

Prof. dr Marijana Pajvančić, redovna profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, u penziji

Prof. dr Marija Karanikić Mirić, redovna profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu

Prof. dr Vesna Petrović, vanredna profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta Union u Beogradu, u penziji

Prof. dr Tanasije Marinković, vanredni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu

Prof. dr Tatjana Papić, vanredna profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta Union u Beogradu

Doc. dr Bojan Spaić, docent Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu

Dr Slobodan Beljanski, advokat i nekadašnji predsednik Advokatske komore Vojvodine

Dr Vladimir Đerić, advokat

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.