Zaustaviti propadanje stočarstva 1Dejan Bulatovic Foto: Medija centar

Odluka Vlade o ograničenju cena svinjskog mesa i marže pri prodaji pilećeg mesa će samo privremeno omogućiti niže maloprodajne cene. Dugoročno će biti nastavljeno uništavanje stočara što vodi daljem gašenju stočarskih farmi, povećanju zavisnosti naše države od uvoza mesa, nekontrolisanom povećanju cena i na kraju još većem udaru na standard naroda.

Proteklih 10 godina lošom i neplanskom agrarnom politikom uništeno je više od 40% stočarskih farmi i zato zahtevamo da Ministarstvo poljoprivrede napokon zaštiti stočare tako što će doneti odluku o minimalnoj otkupnoj ceni domaće stoke žive vage.

Minimalna cena tovljenika treba da bude 265 din/kg, cena prasadi 340 din/kg, cena ovaca 180 din/kg, cena jagnjadi 350 din/kg, cena brojler pilića 200 din/kg, dok cena junadi žive vage treba da bude minimum 380 din/kg. U određivanju minimalne cene uzeli smo u obzir sušu sa kojom smo suočeni, povećanje cena uloga i neizvesnost roda kukuruza.

Poslednji je trenutak da Vlada i Ministarstvo poljoprivrede donesu odluku kojom će uraditi nešto za domaće stočarstvo. Srbija treba da izvozi, a ne da uvozi meso. Stočarstvo treba da bude deo rešenja i zamajac razvoja poljoprivrede, a ne problem. Za to je potreban jasan plan razvoja stočarstva koji se zasniva na direktnim subvencijama i garantovanim otkupnim cenama.

Autor je potpredsednik Stranke slobode i pravde

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.