"Prećutkivanje našeg protesta i zlonamerne interpretacije pokazuju da se ovde ne trpi bilo kakvo zalaganje za zaustavljanje progona na KiM" 1Foto: Medija centar

Miloš Ković, član Predsedništva Pokreta za odbranu Kosova i Metohije, reagovao je na tekst objavljen na portalu Danasa.

Njegovu reakciju prenosimo u celosti:

„Na internet strani lista Danas 30.5.2023 objavljen je tekst ‘Da li Vučić instruiše desnicu na izazivanje građanskih sukoba tokom protesta Srbija protiv nasilja?‘, koji je potpisala „S.Č“, u kome je iznesen niz izmišljotina o protestima Srpske omladine za Kosmet i Pokreta za odbranu Kosova i Metohije, pri čemu se u posebno zlonamernom kontekstu navodi moje ime.

Uzrok trodnevnog protesta bilo je ranjavanje preko 50 Srba u Zvečanu od strane KFOR-a, odnosno činjenica da se u Beogradu tim povodom niko nije oglasio. Blokirali smo auto-put na sat i po, demonstrirali ispred ambasade Nemačke i zgrade Predsedništva, potom blokirali Slaviju da bismo izrazili punu solidarnost sa Srbima na Kosovu i Metohiji i nezadovoljstvo zbog toga što Aleksandar Vučić i vlada Srbije ne ispunjavaju ustavne obaveze i ne štite tamošnji srpski narod. Zatražili smo da oni podnesu ostavke ukoliko nisu u stanju da vrše svoju dužnost. Zahtevali smo, takođe, odbijanje nemačko-francuskog ultimatuma, prekid pregovora pod okriljem EU i njihov povratak u zakonske okvire Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Dovođenje u bilo kakvu vezu ovih protesta sa političkim strankama, sa protestima građana koji se održavaju petkom ili sa tobožnjim namerama Aleksandra Vučića da te proteste obesmisli, smešno je i zlonamerno.

Prećutkivanje našeg protesta od strane režimskih medija i zlonamerne interpretacije sa druge, tobože opozicione strane, pokazuju da se ovde ne trpi bilo kakvo zalaganje za zaustavljanje progona na KiM, niti bilo kakav pokret koji nije pod kontrolom ovog ili onog centra moći.

Uz to, Srpska omladina za Kosmet i Pokret za odbranu Kosova i Metohije ne organizuju protest koji je zakazan kod spomenika Cara Nikolaja za petak, u isto vreme kada bi trebalo da se održe već zakazani protesti građana.

U međuvremenu se javila i jedna od organizatorki tog protesta, gospođa Nada Gladović, koja nije članica naših udruženja.

Sve to nije bilo dovoljno S.Č, niti Danasu, da objave izvinjenje.

Zato molim Danas da objavi ovu reakciju.

Autor je član Predsedništva Pokreta za odbranu Kosova i Metohije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari