Iranski reditelj Džafar Panahi štrajkuje glađu zbog nastavka zatvorske kazne 1Foto: FilmStills.net / Film Stills / Profimedia

Iranski reditelj Džafar Panahi započeo je štrajk glađu zbog nastavka svoje kazne u ozloglašenom zatvoru Evin, uprkos tome što je presuda opovrgnuta.

Sve ovo dešava se samo nekoliko dana nakon što je postalo očigledno da poznatog reditelja neće pustiti na slobodu, iako je njegov advokat Saleh Nikbaht uspešno osporio njegovo zatvoreništvo.

Panahijeva supruga Tahereh Saedi i sin Panah Panahi preneli su njegovo saopštenje u kome je najavio da će štrajkovati glađu.

„Objavljujem da sam, u znak protesta protiv ilegalnog i nehumanog ponašanja pravnih i bezbednosnih organa i njihove politike uzimanja talaca, započeo štrajk glađu od jutra 12. bahmana (1. februar)“, napisao je Panahi.

„Odbijam da jedem ili pijem bilo šta dok me ne pustite. Ostaću u ovom stanju sve dok, možda, moje beživotno telo ne bude oslobođeno iz zatvora.“

Da podsetimo, reditelj je uhapšen početkom jula prošle godine tokom osporavanja pravo na slobodu izražavanja, a sve to kada je otišao u zatvor Evin da pita gde su njegove kolege Mohamed Rasulof i Mustafa Al-Ahmad.

Kasnije je objavljeno da je vlast odlučila da ponovo aktivira šestogodišnju zatvorsku kaznu koja mu je proglašena 2010. godine, kada je ujedno dobio i dvadesetogodišnju zabranu pravljenja filmova i putovanja.

Nikbaht je u oktobru apelovao na sudu da ova zatvorska kazna više nije primenjiva po zakonu Irana, što je trebalo da uslovi puštanje Panahija na slobodu, ali do toga nije došlo.

Reditelj je izjavio da postoje razni izgovori zašto nije pušten, ali da su svi oni samo oblici represije i nastavak kršenja njegovog prava.
„Danas, kao i mnogi ljudi zatvoreni u Iranu, nemam drugog izbora osim da protiv ovih neljudskih uslova protestujem onim najdražim što posedujem, sopstvenim životom.“

Izvor: Deadline

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari