Izložba Radomira Vergovića u galeriji Jokanovića kuće 1Foto: Narodni muzej Uzice

Radomir Rade Vergović, poznati užički akademski slikar, predstavo se publici izložbom „Sentimentalno putovanje – tragom „ćire“ kroz kanjon Đetinje“ koja se, u galeriji Jokanovića kuće u Užicu, može se pogledati do 6. oktobra. 

Postavku čini 16 radova, u tehnici suvi pastel, na kojima je, posebnim koloritom i crtačkim umećem, zabeležio prizore, ljude, atmosferu, boje i svetlost u kanjonu reke Đetinje kojim je, pre više od jednog veka, prolazila pruga uskog koloseka do Višegrada i Sarajeva.

Ta trasa, kroz rečni kanjon sa mnoštvom tunela, od pre nekoliko godina je preuređena u jedinstvenu pešačku i biciklističku stazu u Evropi.

„Rade Vergović je hteo da nas podseti na vremena kada se „ćirom“ putovalo do Sarajeva i kada je to bio put koji je obećavao avanturu“, navela je Katarina Dogandžić Mićunović, istoričarka umetnosti u Narodnom muzeju Užice, i istakla da je slikao ljude u šetnji trasom stare pruge, obronke kanjona Đetinje, rujeve šume, predele u kojima prisustvo čoveka nije vidljivo, ali se ono itekako oseća.

Vergović je pastel koristio slikajući na crnoj podlozi, što je, kako je rekla, „idelalan medij da se iskaže silina emocija u njihovoj punoj blistavosti, snažnih i čistih boja“. I tim ciklusom, dodala je, dokazao je da je i maestro forme, kojuje definisao u svojevrsnom neosimbolističkom maniru.

Vergović je naveo da mu je „čast da bude sa ljudima koje je umetnost okupila, uprkos strahovima i zlu koje nas okružuje“, aludirajući na pandemiju virusa korona.

„Pozivam vas na jedno malo putovanje kroz fascinantan, božanstven dar prirode, koji je nama dat na radost i uživanje, za zdravlje i za čuvanje. Pokušajmo na ovom putu da se setimo nečeg lepog što smo imali, što smo doživeli. Potražimo u sebi osećajnost. Valjda, nije nestala u našoj trci i jurnjavi na vetrenjače. Imamo li još ljubavi? Imamo li čovekoljublja, prijateljstva, vere, tolerancije? Ako imamo, onda smo pobedili svako zlo. Ja verujem u lepotu“,obratio se prisutnima slikar o čijoj bogatoj karijeri je govorila Slavica Stefanović, direktorka Narodnog muzeja Užice.

Vergović je rođen u Užicu 1939. godine. U mladosti je bio uspešan gimnastičar i glumac, ali se odlučio za slikarstvo. Bavio se ilustracijom, karikaturom, grafičkim dizajnom. Autor je nekoliko mozaičkih kompozicija u gradu.

Bio je tehnički i likovni urednik u užičkim Vestima, direktor štamparije Rujno i jedan od osnivača Udruženja užičkih likovnih umetnika.

Samostalno je izlagao 36 puta i učestvovao na više od 150 kolektivnih izložbi, a dobitnik je brojnih priznanja i nagrada.

 

Film sa Milenom Dravić

U filmu “Vrata ostaju otvorena“ (1959) Františeka Čapa, Vergović je bio prvo partner Mileni Dravić, kojoj je to bio prvi igrani film u karijeri. Oboje su igrali glavne uloge i to je bio i njegov filmski debi. Nakon toga usledila je epizodna uloga u filmu “Naš auto“ , ali Vergović je odustao od glume i posvetio se slikarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari