Izložba Vesne Perunović “Fragmenti celine” u Savremenoj galeriji u Zrenjaninu 1Foto: Savremena galerija Zrenjanin - Rad Vesne Perunovic

Kanadska umetnica srpskog porekla Vesne Perunović otvoriće u zrenjaninskoj Savremenoj galeriji samostalnu izložbu pod nazivom „Fragmenti celine“.

Autorka serijom radova koje predstavlja istražuje intimne i društvene odnose, koristeći se metaforom „slomljenog tanjira“.

Radovi na izložbi se bave arhetipovima, pojmom fragmentacije i jedinstva, krhkosti i izdržljivosti, reflektujući kako naš lični, tako i kolektivni odnos prema krizi i ključnim problemima sa kojima se danas suočavamo.

Kroz dvostruku prizmu ličnog i političkog, rad se bavi strategijama rekonstrukcije, obnavljanja i restauracije onoga što je oštećeno, razrušeno i uništeno.

Kako se navodi u katalogu izložbe, rad Vesne Perunović se bavi pitanjima doma, izmeštanja, temama mobilnosti i granica. Rođena i obrazovana u bivšoj Jugoslaviji, Vesna Perunović se kasnih osamdesetih godina iselila u Toronto, Kanada.

U svojoj umetničkoj praksi često inkorporira crtež, skulpturu, slikarstvo, video i performans i prezentuje ih kao slojevitu interdisciplinarnu instalaciju.

Njen rad se bazira na vlastitom iskustvu stečenom kroz žensku perspektivu i ličnih narativa – kulturnog izmeštanja, tranzicije i asimilacije, kao i identiteta posmatranog u odnosu na širi društveni i politički kontekst.

Njena umetnička praksa se bavi diskursom između linije i forme, figuracije i apstrakcije.

Rad Vesne Perunović kostantno oscilira između mesta i prostora, javnog i privatnog, materijalnog i nematerijalnog.

U karijeri, koja traje vise od trideset godina, Vesna Perunović je izlagala na više od 150 grupnih i samostalnih izložbi širom sveta. Izložba u Zrenjaninu otvara se u ponedeljak, 2. avgusta u 19 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari