Najbolji dokumentarci iz sveta na festivalu u Požegi 1Otvaranje Festivala/ Foto Interakcija

U Požegi je počeo Prvi Interakcija: festival kratkog dokumentarnog filma (I: FKDF), tokom koga će se prikazati najbolji kratki dokumentarci, nagrađeni na evropskim i svetskim festivalima.

Na festivalu, koji organizuje Nezavisni filmski centar Filmart iz Požege, publika će, do 24. avgusta, gledati 23 vrhunska kratka dokumentarna filma u okviru takmičarskog i dva prateća programa „U fokusu: Poljska“ i „Interscreen“.

Satnica projekcija može se pogledati ovde.

„Pokretanjem Festivala, želimo da autorima, koji se bave kratkim dokumentarcima, omogućimo da uspostave komunikaciju sa publikom, pokažemo svu snagu kratke forme koja, svojom eksperimentalnošću i inovativnošću, značajno doprinosi pomeranju granica dokumentarnog filma“, kazao je Dejan Petrović, umetnički direktor i selektor Interakcija Festivala, koji je sinoć otvoren u punoj dvorani požeškog bioskopa.

Najbolji dokumentarci iz sveta na festivalu u Požegi 2
Foto: Interakcija

On je poručio i to da „nijedan filmski festival ne čine samo filmovi, koji su na programu, već i njegova publika“, te da će publika iz Požege, Čačka, Užica i okolnih mesta, znati da prepozna kvalitet izabranih filmova“.

Nakon otvaranja, predstavljen je specijalni program „U fokusu – Poljska“, koji je Filmart priredio u saradnji sa Krakovskom filmskom fondacijom (Krakow Film Foundation).

Najbolji dokumentarci iz sveta na festivalu u Požegi 3
Foto: Interakcija

Poljski dokumentarni film, koji ima dugu tradiciju, predstavljen je prikazivanjem tri kratka dokumentarca poljskih autora: „Malo parče raja“ (Andrzej Cichocki), koji je prošlogodišnji pobednik Krakovskog filmskog festivala, „Jaki“ (Marcin Polar) i „U krug“ (Monika Kotecka, Karolina Poryzała).

Sva tri ostvarenja su prikazana i na uglednom Sundance Film Festival-u.

Na svečanom zatvarnju, 23. avgusta, proglasiće se pobednici.

Osim dodele nagrada, iste večeri u požeškom bioskopu prikazaće se i dokumentarci koje snimaju tri ekipe studenata iz sveta, inače učesnici ovogodišnjeg Međunarodnog studentskog filmskog kampa Interakcija, koji je u toku.

Isti program, ali 24. avgusta, imaće priliku da pogleda i beogradska publika u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Nagrade žirija i publike

Tročlani međunarodni žiri izabraće dobitnika nagrade za najbolji film, a na osnovu glasova publike biće dodeljena i nagrada publike. Nagrada za najbolji film, koju obezbeđuje Sirogojno Company, dodeljuje se reditelju, a statueta je, ističu u Filmartu, autorsko rešenje vajara Marka Crnobrnje.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari