Otvorena 31. Izložba malog formata: Nagrađeni umetnici iz Beograda, Novog Sada i Šapca 1Foto: Kultrurni centar

U galeriji Kultrurnog centra u Šapcu, sinoć je otvrena tradicionalna Izložba malog formata, najstarija tematska izložba, koja je ove godine ušla je u četvrtu deceniju postojanja.

Ove godine dodeljene su tri ravnopravne nagrade, Dragiši Marinkoviću iz Šapca za rad pod nazivom „Tragovi“, Lazaru Markoviću slikaru iz Novog Sada za skulpturu pod nazivom „Jezgro“ i Aleksandri Panović, ikonopiscu iz Beograda za rad na pergamentu „Isus Hristos“.

Otvorena 31. Izložba malog formata: Nagrađeni umetnici iz Beograda, Novog Sada i Šapca 2„Nagradjena su dela koja su dosta različita međusobno, kvalitetna, originalna, tako da su se na sebi svojstven način izdvojila od ostalih radova“, kazala je članica žirija, istoričarka umetnosti iz Šapca Sonja Petrović Jagić.

Izložba malog formata podrazumeva minijaturu ograničenu u formu 20 x 20 cm, a na ovogodišnji konkurs prispelo je 297 radova od 165 autora.

Tročlani žiri, Milica Antonijević, vandredni profesor na FLU u Kragujevcu, dr Ivana Jelić, slikarka iz Šapca i Sonja Petrovic Jagići, za izlaganje je odabrao 137 radova od 116 autora.

„Nastanak male forme oduvek je podrazumevao veću prilježnost, intimniji odnos prema delu u nastajanju, drugačiji pokret ruke, emotivnost i nadahnutost koja se u trenutku pretvara u obličje artefakata, a sve to potpuno izuzeto od činjenice da se radi o prostornom „hendikepu“,  objašnjava Petrovic Jagić.

Izložba malog formata otvorena je do 2. septembra.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari