Premijerno izvedena predstava "Jedan je život" u izvođenju učenika iz Niša i dece migranata 1Učesnici predstave Foto: Organizacija Protecta

Ovu zanimljivu predstavu koja na sceni izvodi mlade glumce srednjoškolce iz Niša ali i njihove vršnjake, decu migrante koji borave u Zavodu za vaspitanje omladine u Nišu je osmislila organizacija Protecta iz Niša, a predstava se realizuje u okviru projekta „Ujedinjeni u razlikama – socijalna inkluzija migranata kroz umetničke performanse“. Projekat je podržan od strane Međunarodne Organizacije za Migracije (IOM) u sklopu programa „Unapređenje socijalne zaštite migranata u ranjivom položaju u Srbiji“.

Kako navode u saopštenju, predstava je na slikovit način pokazala put migranata od svojih kuća do zapadne Evrope, i sve probleme koji oni imaju na tom putu, koji obično realizuju peške.

Premijerno izvedena predstava "Jedan je život" u izvođenju učenika iz Niša i dece migranata 2
Detalj iz predstave „Jedan je život“ Foto: Organizacija Protecta

Iako u predstavi glavni glumac kao u nekoj igrici ima 4 života, on ih do kraja predstave sve gubi kroz razne probleme koje doživljava na putu, od korumpirane policije, krijumčara, napada životinja, preko radne i seksualne eksplatacije. Na kraju predstave se pojavljuje veliki natpis THE END koji označava da migrant i pored velikog broja života nije uspeo u svojoj nameri.

„Na kraju mladi glumci Nišlije i mladi glumci migranti poručuju zajedno da je samo jedan život, što je i osnovni motiv predstave koja nam ukazuje na sve probleme zbog kojih mladi ljudi napuštaju svoju zemlju i sve probleme koje imaju na putu ka boljem životu. Dug aplauz i diskusija nakon predstave su pokazali veliko razumevanje publike za muke migranata i spremnost Nišlija da daju svoj doprinos u borbi protiv diskriminacije, stereotipa, predrasuda i svih oblika nasilja“, navodi organizacija Protecta u saopštenju.